Forskjeller mellom romanen og filmatiseringene av Charlie og sjokoladefabrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den følgende tabellen oppsummerer forskjeller mellom romanen og filmatiseringene av Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl. Dahl skrev også først filmmanuset for den første filmen, selv om en ukreditert omarbeiding av manuset ble laget av David Seltzer.

Hendelse
(sortert)
Roman (historiens opprinnelse)
Charlie og sjokoladefabrikken
1971-filmen
Charlie og Sjokoladefabrikken
2005-filmen
Charlie og Sjokoladefabrikken
«Arthur Slugworth» Nevnt tidlig, og ikke igjen. Ikke sett - en «Wonka»-spion som skal se ut som «Slugworth» nærmer seg hvert barn som en test, og tilbyr dem penger for «Wonka»s hemmeligheter. Nevnt tidlig, og ikke igjen.
«Augustus Gloop»s skjebne Blir tynn når han skvises gjennom de tynne rørene. Endelig skjebne ukjent. Fortsatt tykk, men dekket i sjokolade.
Båtturen Båten er et stort uthult drops, som ligner vikingenes langbåt. Den beveger seg veldig raskt, og passerer flere dører på veien. Wonka er glad og opprømt under turen, og deklamerer «Man kan ikke vite hvilken vei det går»-diktet. «Wonka» tilbyr «Charlie» og bestefar en mugge med sjokolade, tilsynelatende fordi han synes synd på dem. Båten er blå og hvit, og blir padlet framover, men «Wonka» sier at den er spiselig. Intens og skremmende tur, med psykedeliske farger og skumle bilder på veggene. «Wonka» opptrer skremmende, og synger diktet, først mykt og behagelig, senere ropende. Han tilbyr ikke sjokolade til noen, men gir «fru Teve» et drops mot sjøsykheten hennes. Båtturen er lik den i boken, men «Wonka» sier bare «man kan ikke vite hvilken vei det går» ångående Umpa-Lumpaenes roing. «Wonka» tilbyr Charlie en øse sjokolade noe mekanisk, men kommenterer at «det ser ut som du trenger det».
Foreldre til de ulydige barna. Alle er kritiske til sine ulydige barn. Alle forutenom «Augustus»' mor er kritiske til sine ulydige barns oppførsel. Kun «Herr Salt» og «Herr Teve» er kritiske til sine ulydige barn.
Godteributikkeier Uten navn - fet, hvit mann Bill - tynn, hvit mann Uten navn - svart mann
«Charlie»s far Mister jobben når kork-fabrikken stenger Avdød Mister jobben som korkskruer på tannkremfabrikken når hans stilling blir erstattet av en robot, men får senere en ny jobb med å vedlikeholde den.
«Charlie»s lokalisjon Ikke satt, men tilsynelatende i Storbritannia på grunn av forfatteren. Ikke eksplisitt satt. «Bucket»s dialekt syner at de kan være amerikanske, men andre lokale har britisk aksent og byen de bor i har europeiske biler og arkitektur. Ikke satt, men tilsynelatende i Storbritannia basert på visuelle tips. Filmskaperne har sagt at lokaliseringen ble laget udefinerbar fordi den aldri ble satt i boken.
«Charlie»s fødselsdagspresang Tilbyr å dele med familien, familien avslår. Tilbyr å dele med familien, familien aksepterer (etter noe nøling).
Den falske gullbilletten Russisk kvinne med navn «Charlotte Russe» hevder å ha den andre gullbilletten, men det viser seg at den er falskt. «Alberto Minoleta» (alias for Martin Borman) fra Paraguay hevder å ha den femte gullbilletten, men det viser seg senere at den er falskt. Charlie overhører en samtale om at den femte billetten skal være funnet i Russland. En avis i en forretning avslører senere at den femte billetten er falskt. Navnet på «vinneren» nevnes aldri.
Fire uoppdragne barn forlater fabrikken Det er kjent at de forlater, men med vedvarende mén. Ikke sett, men «Wonka» forsikrer «Charlie» at alt er OK. Alle ses forlate fabrikken i live, men med synlige mén.
Fizzy løftedrikk Nevnt i sammenheng med en Umpa-Lumpa som flyter avgårde i luften. «Charlie» og bestefar stjeler drikken, flyter opp og raper seg så ned. «Wonka» sier at de mister sin livstidslevering av sjokolade på grunn av dette. Ikke nevnt, men rommet står på en av knappene i heisen.
«Bestefar Joe» Kjenner såvidt til «Wonka». Jobbet tidligere for «Wonka», før alle de ansatte for mange år siden ble sparket og fabrikken stengt.
De andre barnas hjemland Ikke angitt. Augustus - Tyskland, Violet - Miles City, Montana, Mike - Marble Falls, Arizona, Veruca - England Augustus - Tyskland, Violet - Atlanta, Georgia, Mike - Denver, Colorado, Veruca - England. Altså kommer de fra velkjente byer.
Den store glassheisen (heis og flymaskin) Drar til «Charlie»s hjem, krasjer gjennom taket. Tar dem med til verdensrommet i oppfølgeren Charlie og den store glassheisen. Tidligere brukes den til å transportere gruppen til Fjernsynsrommet. Kalles «Wonkavator». Gjør lite utenfor fabrikken, forutenom å gi et utsyn over byen. Den er kun sett på slutten. Wonka-mobilen brukes for å transportere gruppen til Fjernsynsrommet (antageligvis pga. budsjettrestriksjoner). Drar til «Charlie»s hjem, krasjer gjennom taket. Tidligere brukes den til å transportere gruppen til Fjernsynsrommet.
Hår-karamell Effektene beskrevet. Ikke vist. Effektene vist.
Livstidslevering av sjokolade Alle de fire uoppdragne barna får flere lastebillass med sjokolade. Alle de fire uoppdragne barne diskvalifiseres. Nevnt på baksiden av gullbillettene. I tillegg nevner «Wonka» en «spesiell pris» til en av vinnerne.
«Loompaland? Det finnes ikke!» I den reviderte versjonen av boken, er det «Fru Salt» som sier replikken. I originalversjonen finnes ikke replikken. «Fru Teve» sier replikken. «Herr Teve», som er geografilærer på gymnaset, sier replikken.
«Mike Teve» Gal etter TV og kriminelle. Gal etter TV og cowboyer. Gal etter TV, Internett (har en PC på rommet sitt) og liker videospill. Han er også mye mer intelligent enn de foregående «Mike»ene.
«Mike»s utseende Rød skjorte med lekepistol-trykk og har gult hår. Kler seg som cowboy og har brunt hår. Svart skjorte med brennende hodeskalle på brystet og et merke bak med teksten «poison sigh». Brunt hår.
«Herr Salt»s lodd-funn Arbeider finner loddet og viser det frem. Arbeider finner loddet og viser det lykkelig frem. Arbeider finner loddet og forsøker å gjemme det.
«Herr Salt»s utseende Fet mann med bart. Fet, skallet, engelskmann med navnet «Henry». Tynn, gammel, engelskmann. Velkledd i dress.
Musikk «Umpa-Lumpa»ene synger sanger om hvert av de ulydige barna. Noen originaltekster til Umpa-Lumpa-sangene, så vel som den nye sangen «Oompa Loompa Doompa-Dee-Do». «Umpa-Lumpa»ene synger om hvert av de uoppdragne barna. Fjernet den berømte «Oompa Loompa Doompa-Dee-Do», men noen «Umpa-Lumpa»-vers finnes. Samme tekstene som i boken, selv om sangene er signifikant endret ifht. lengden. Hver sang synges i forskjellige moderne musikkstiler.
«Prince Pondicherry» «Prince»' historie fortalt. Ikke nevnt. «Prince»' historie vist.
Slikkbart tapet for barnerom Tapetet vises til gjestene. Ikke nevnt.
«Umpa-Lumpa»ene I den originale publikasjonen var de svarte pygmeer fra Afrika. På grunn av en slaveri-liknende portrettur, ble de i 1973 endret til gyllen-brunt hår og rosehvit hud fra Loompaland. Dverger med orange hud fra Loompaland. Kraftig solbrun hud, såvidt menneskelig, kunstig små, fra Loompaland.
De viser en større sofistikasjon i jobbene deres, de opptrer til og med som behandlende psykiater for «Willy Wonka».
«Veruca Salt» forlater fabrikken Kastet ned søppelsjakten for «dårlige nøtter» av nøttevelgende ekorn. Avvist som «dårlig egg» av Gullegg-maskinen. Kastet ned sjakt som «dårlig nøtt» etter forsøk på å stjele et ekorn.
«Violet» og «Veruca» Ingen spesifikk interaksjon eller vennskap nevnt. Er uenige konstant (til tross for at skuespillerne var gode venner). Roper ut enighet om å være bestevenner, ser så bort med grimaser. Kommer ikke godt overens i det hele tatt.
«Violet»s tyggis Hun tygger tyggis. Hun tygger bobletyggegummi, blåser bobler og har et høyt konkurranseinstinkt, drevet av sin mor som også konkurrerer. Putter den bak øret når hun skal spise.
Visittkort Ikke nevnt. «Herr Beauregarde» gir Wonka kortet sitt. «Wonka» ser uinteressert på det. «Herr Salt» gir Wonka kortet sitt før de går inn i Nøtterommet. «Wonka» kaster det uten å se på det.
Voksne i følge En eller to tillatt per barn. Kun en tillatt.
Wilbur Wonka, «Willy»s far Ikke nevnt. Tilsynelatende død, fordi «Wonka» forteller «Charlie» at han ikke har noen familie å snakke om. Ikke nevnt. Skapt for filmen. Fremvises som tannlege i «Wonka»s tilbakeblikk, og blir på slutten av filmen gjenforent med «Wonka».
«Wonka»s andre konkurrenter («Ficklegruber» og «Prodnose») Nevnt tidlig og ikke igjen. Ikke nevnt, men reklame for dem er synlige i Bills godteributikk. Nevnt tidlig og ikke igjen.
«Wonka»s tilbakeblikk til barndommen Ingen. Gjennom hele filmen gjennopplever «Wonka» biter av barndommen sin, spesielt forholdet til sin far.
«Wonka»s utseende Liten, gammel mann. Har grått hår og strålende blå øyne. Har svart bukkeskjegg. Har på seg en plommefarget frakk i fløyel, flaskegrønne bukser, perlegrå hansker og en svart hatt. Har gul-brunt hår og strålende blå øyne. Ikke noe ansiktshår. Har på seg en fiolett dress i fløyel, gulaktige bukser og en rødaktig hatt. Har ikke hansker. Har mørk brunt hår og lavendelfargede øyne. Blek hvit hud pga. mangel på sollys. Perfekte hvite tenner, takket være sin far, tannlegen. Ikke noe ansiktshår. Har på seg brunlilla bukser, koksgrå skjorte, en svart hatt og lilla hansker i gummi. Nederst på skoene hans, er initialen «W» lagt inn i gull.
«Wonka»s velkomst Tar en liten dans. Tar en saltomortale. Har et dukketeatershow som ender i flammer.