Formel E (Volkswagen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Formel E»-teknologi, eller bare Formel E var en betegnelse som ble tatt i bruk for en økonomi-/miljøteknologi tyske Volkswagen lanserte på enkelte av sine modeller i 1982. Bruken av teknologien opphørte allerede i 1984.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter 1970-tallets oljekrise var det unntakstilstand i bilindustrien, og det ble lagt frem stadig nye idéer om hvordan man kunne spare drivstoff og kjøre så miljøbevisst som mulig. I Tyskland, i 1981, ble det fremlagt planer om et bensinbesparende system kalt "Formel E", som var en enkel stopp-start-teknikk som ble betjent hovedsakelig med clutchen. Volkswagen besluttet å implementere dette på Passat, Golf, og Polo fra og med modellåret 1982.

Prinsipp[rediger | rediger kilde]

Prinsippet for Formel E (E for Economy – Økonomi) var at bilens motor skulle slås av dersom den skulle stå rolig i trafikken over en viss tid. Systemet aktivertes med en knapp ved siden av lysbryteren, og fungerte slik at bilens motor stoppet etter at bilen hadde stått stille, med clutchen trådd inn, i over tre sekunder (for eksempel ved rødt lys, veikryss, køkjøring, og lignende). Når motoren var avslått kunne man trå inn clutchen og flytte girspaken til fri/nøytral, og dermed aktivertes et koblingspunkt som sendte signal til starteren, og motoren ble startet igjen. Prinsippet var bra og tanken var i god – men det fikk en nedtur etter bare et år på markedet.

I daglig drift[rediger | rediger kilde]

Med bilens kontinuerlige start-stopp-sekvenser oppstod stor slitasje på bilenes startmotorer, og dette resulterte i at flere av Formel E-bilene jevnlig måtte inn til service ved et merkeverksted for å få byttet startmotoren – en ikke altfor billig operasjon. Dessuten var det noen små tekniske bugs i systemet som gjorde at signaler ikke alltid ble sendt avgårde til enten starter eller automatchoke, og dette resulterte i kvelninger eller at motoren måtte startes med nøkkel, siden den ikke alltid startet når clutchen ble sluppet ut. Volkswagen fant ut at de tapte penger på sikt med feilsøking og varige reparasjoner, og allerede i slutten av 1983, da 1984-modellene ble lansert på markedet, var bilene uten Formel E-teknologien, og de kunne ikke lenger leveres med dette.