Forkys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forkys
Forkys i romersk mosaikk i Bardo Museum
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΦόρκυς
ForeldrePontos og Gaia
SøskenGaias barn
MakeKeto
BarnThoosa, Ekidna, gorgonene; graierene; og Ladon
AspektHav
SymbolerFiskehale, krabbeklør til hender og rød hud
TeksterHomer
Hesiod
Apollonios Rhodios

Forkys (gresk: Φόρκυς) var en havgud i gresk mytologi, de skjulte farer i havets dyp og herre over alle stor monstre i saltvann som hvaler. Han er en opphavlig havgud, generelt sitert (først hos Hesiod) som sønn av Pontos (Havet) og Gaia (Jorden). I henhold til de orfiske hymner var Forkys sammen med Kronos og Rhea de eldste avkommet til Okeanos (urstrømmen som omkranset hele jorden) og Tethys (havgudinne).[1] Károly Kerényi, forsker på antikkens mytologi, slo sammen Forkys med de tilsvarende havgudene Nerevs og Protevs.[2] I bevarte romerske mosaikkbilder er Forkys avbildet som en havmann med fiskehale, krabbeklør til hender og med rød hud.

Forkydene[rediger | rediger kilde]

Forkys hadde sin søster Keto (gresk: Κητώ; «havmonster») som hustru, og Hesiods Theogonien («Gudenes tilblivelse») listet avkommet deres som Ekidna (Ἔχιδνα; «hunn-slange»), gorgonene (søstrene Medusa, Stheno og Euryale); graierene (Enyo, Deino og Pemfredo); og draken Ladon. Dette avkommet synes å være konsistente på tvers av kildene, bortsett fra Ladon som tidvis ble sitert som et barn av Ekidna og Tyfon, og er da Forkys og Ketos barnebarn.

Bibliotheca og Homer viser til havmonsteret Skylla som en datter av Krataiis (et av de andre navnene til Keto; κραταιίς «mektig»)[3] og hvor Bibliotheca spesifiserer at hun også var Forkys' datter. Bibliotheca refererer også til Skylla som datter av Trienos (et annet navn for Keto, Τρίενος, fra τρίενος, «innenfor tre år»)[4], således antyder at Krataiis og Trienos er det samme vesen. Apollonios Rhodios siterer Skylla som datter av Forkys og av en sammensmeltet Krataiis-Hekate. Den greske poeten Stesichoros fra Sicilia refererte til Skylla som en datter av Forkys og Lamia (muligens oversatt som «haien» og refererer da til Keto framfor den mytologiske libyske dronning).

Skolia («kommenterer») på Apollonios Rhodios siterer Forkys og Keto som foreldre til hesperidene, men denne påstanden er ikke gjentatt i noen andre antikke kilder.

Homer viser til Thoosa, mor til kyklopen Polyfemos med Poseidon, som en datter av Forkys uten at en mor navngis, men det kan antas Keto var moren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kerenyi (1951), s. 42.
  2. ^ Kerenyi (1951), s. 42-43.
  3. ^ «κραταιίς». Arkivert fra originalen 5. oktober 2013. Besøkt 3. oktober 2013. 
  4. ^ «τρίενος». Arkivert fra originalen 5. oktober 2013. Besøkt 3. oktober 2013. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kerenyi, Karl [1951] (1980): The Gods of the Greeks
  • Bloch, Leo (1909): «Phorkys 1)» i: Roscher, Wilhelm Heinrich (red.): Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie. Bind 3,2, Leipzig, spalte. 2431–2435 (digitalisert).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]