Forføreren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forføreren er en roman av den norske forfatteren Jan Kjærstad, utgitt i 1993. Boken er den første i trilogien om Jonas Wergeland, en moderne norsk helt, og ble fulgt av Erobreren (1996) og Oppdageren (1999).

Romanen begynner med at rikskjendisen og tv-programlederen Jonas Wergeland kommer hjem, og finner sin kone skutt og liggende på stuegulvet. Herfra gir romanen en retrospektiv opprulling av alle deler av hans liv frem til denne situasjonen.

Jonas er fremfor alt opptatt av ikke å være alminnelig. Har oppsøker steder, miljøer og situasjoner som skal hjelpe ham med dette. Av spesielle ting kan nevnes deltakelsen i gruppen Nomade som består av halvstuderte unge mennesker som gjennomfører hyppige nattlige vandringer i Oslos gater, noen ganger også i København med innlagt bokjakt, der de diskuterer vanskelige temaer med stor selvtillit.

Etter å ha studert både arkitektur og astronomi finner han ut etterhvert ut at TV-mediet er hans arena. Det fortelles mye om en serie han lager med tittelen «Å tenke stort» hvor han portretterer kjente nordmenn, blant andre Fridtjof Nansen, Trygve Lie og Knut Hamsun. Han vinkler portrettene på en uvanlig måte ved å trekke frem mindre kjente deler av livene deres og setter det i et spesielt perspektiv. Spesielt Hamsun blir beskrevet som meget sammensatt og annerledes enn de fleste kjenner han.

Et annet tema som går igjen i romanen er forholdet til en kusine som tilsynelatende prøver å ta livet av ham: Puffer han utenfor kaien nær en ferge i fart, stenger ham inne i en frosset snøhule. I voksen alder kommer hun med «drepende» kritikk av TV-serien hans på direkte sending.

Forfatteren har selv karakterisert sin skrivestil som «kombinasjonsestetikk», og gjennom romanen skildres fra ulike innfallsvinkler hovedpersonens liv, det norske samfunnet gjennom etterkrigstida og en rekke tilsynelatende tilfeldige faktiske opplysninger fra ulike fagfelt. Romanen låner trekk fra kriminalromanen, og har en maksimalistisk grunntone. Forfatteren Johan Harstad sier om romanen at den «er en storslått fortelling som på nokså revolusjonerende vis knytter sammen over seksti fortellinger om én og samme mann, på en måte som tvinger leseren til å revurdere sitt forhold til kausalitet»[1]

Forføreren ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år.[2] For den tredje av bøkene i trilogen ble Kjærstad tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Referanser[rediger | rediger kilde]