Force de frappe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Frankrikes atomvåpen utgjør det tredje største Kjernefysiske våpen arsenalet i verden, etter Russland og USA. Det franske kjernefysiske arsenalet går ofte under fellesbetegnelsen Force de frappe. Frem til 1999 besto arsenalet av både land-, luft- og sjøbaserte våpen. I de senere årene har den landbaserte komponenten blitt avviklet.

Tradisjonelt har de franske atomvåpenene vært ment til å bare brukes ved et eventuelt angrep på Frankrike. Selv om Frankrike er medlem av NATO er Force de frappe et selvstendig atomvåpenbyrå som ikke blir styrt av NATO. Ideen om at Frankrike skal ha atomvåpen går ut på at det skal avskrekke militært sterkere fiender til å angripe Frankrike. Denne strategien har i Frankrike gått under navnet fraråding og avskrekking. Dette ble uttrykt av den franske generalen Pierre Marie Gallois som sa: "Det franske atomvåpenet har evnen til å ødelegge 10 russiske storbyer, men Frankrike er ikke verdt nok for russerne mot 10 storbyer".

Den første franske atomvåpen testen ble detonert i Algerie i 1960. I 1964 fikk Frankrike for første gang et få tall operasjonelle atomvåpen som var klar til bruk. I 1968 gjennomførte Frankrike sinn første test av det mye kraftigere atomvåpenet Hydrogenbomben over det sørlige stillehavet.

Frankrikes atomprøvesprengninger av atomvåpen har fått stor oppmerksomhet i løpet av årene, spesielt etter senkingen av Greenpeace skipet Rainbow Warrior, som ble utført av franske agenter i 1985.

Bare den franske presidenten har myndighet til avgjøre om de skal ta i bruk atomvåpen. Presidenten blir derfor ofte fulgte av en offiser, bærende på en bag med nødvendig utstyr for å kunne gjennomføre en utskytning av atomvåpen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]