Cistercienserklosteret i Fontenay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fontenay abbedi»)
Cistercienserklosteret i Fontenay
   UNESCOs verdensarv   
Kirken og klosterbygningen sett fra hagen
LandFrankrikes flagg Frankrike
Innskrevet1981
Kriterium IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 165
Cistercienserklosteret i Fontenay ligger i Frankrike
Cistercienserklosteret i Fontenay
Cistercienserklosteret i Fontenay (Frankrike)

Cistercienserklosteret i Fontenay er et av Cistercienserordenens munkekloster i kommunen Montbard i departementet Côte-d'Or i Frankrike.

Klosteret ble grunnlagt av Sankt Bernard av Clairvaux i 1118, bare noen år etter at han forlot klosteret i Cîteaux og grunnla klosteret i Clairvaux. Fontenays kloster ligger i en liten skogkledd dalgang 60 km nordvest for Dijon. Det hadde en sterk utvikling på 1100- og 1200-tallet og innehadde kongelig beskyttelse. Klosteret ble plyndret under hundreårskrigen og hugenottkrigen. Etter en tids stagnasjon ble refektoriet revet av munkene i 1745. Klostret ble stengt under den franske revolusjon og ble brukt som papirfabrikk fram til 1902. I det meste av denne tiden ble det eid av slekten Montgolfier.

tegning av klosterkirken, fra Georg Dehio/Gustav von Bezold, Kirchliche Baukunst des Abendlandes

Klostret ble i 1905 kjøpt av Édouard Aynard og restaurert. Foruten det revne refektoriet, står nesten alle de opprinnelige bygningene: kirken, dormitoriet, selve klostret, kapittelsal, varmestue, dueslag og en smie. Alle bygningene er oppført i Romansk stil, med en nyere abbedbolig samt en sykeavdeling. Klostret er et av de eldste og mest komplette Cistercienserkloster i Europa og ble et verdensarvensted i 1981.

Klosterkirken ble bygget mellom 1139 og 1147 og innviet til pave Eugenius III. Det har en korsformet grunnflate, med et 66 meter langt og 8 meter brett nav, med to sidearmer og et tverrskip som måler 19 meter. Klostret måler 36x38 meter. kapittelsalen har et hvelvtak som bæres oppe av kraftige søyler. Det store dormitoriet er dekket av et kastanjetre fra 1400-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]