Font-de-Gaume

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen
Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen
Hula Font-de-Gaume er sammen med kopien av Lascauxgrotten en av de delene av verdensarvminnet Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen som er tilgjengelig for publikum
LandFrankrike Frankrike
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 3. sesjon i 1979. Referansenr. 85.
Kriterium I,III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Font-de-Gaume ligger i Frankrike
Font-de-Gaume
Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen
Font-de-Gaume (Frankrike)
44°56′13″N 1°01′36″ØKoordinater: 44°56′13″N 1°01′36″Ø

Font-de-Gaume er en hule i Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil i Dordogne i Sør-Frankrike. Hulen inneholder svært mange forhistoriske innskrifter og hulemalerier i flere farger, og er et av punktene på verdensarvområdet Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen.

Inngangen til hula

Hulemaleriene ble oppdaget av læreren Denis Peyrony i september 1901. Lokalbefolkningen hadde kjent til hulen og maleriene tidligere, men ikke sett verdien av dem. Noen dager tidligere hadde Peyrony besøkt hulen Les Combarelles i nærheten sammen med arkeologen Henri Breuil, og sett inskripsjoner der.

Den første bosetningen i denne regionen fant sted 25 000 år før Kristus. Denne hula var deretter bebodd i noen tusen år, og hulemalerine skriver seg fra 17 000 f.Kr., fra magdalénienkulturen.

Hittil er 230 malerier oppdaget inne i hulen, og man antar at det fremdeles finnes uoppdagede hulemalerier. Det mest berømte maleriet, av fem bøfler, ble oppdaget ved et tilfelle i 1966. Ved siden av Lascaouxgrotten regnes dette som den beste samlingen av mangefargede hulemalerier. Bildene omfatter mer enn 80 bøfler, 40 hester og 20 mammuter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]