Folketellingen i Kina 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Folketellingen i Folkerepublikken Kina 2010, som ble satt i gang den 1. november 2010, er den mest omfattende folketelling noensinne i verdenshistorien. Resultatene ble klare fra april 2011, da det ble offentliggjort at Fastlands-Kinas samlede befolkning var på 1.339.724.852 innbyggere.

I tillegg til å telle og statistisk granske Fastlands-Kinas faste befolkning, telte man bosatte fra Hongkong, Macao, Taiwan og utlendinger som bor og arbeider i Kina.

Anslagsvis 6,5 millioner medarbeidere besøkte landets husstander. Hver av dem hadde fra 40 til 60 dager på seg for å innhente mellom 250 til 300 personers data.

En særlig utfordring var å få en pålitelig oversikt over arbeidsmigrantene innen Kina. Foreløpige beregninger i forkant av tellingen anslo at det var opp imot 145 millioner borgere som har forlatt sine hjemstavner på landet og oppholder seg i mer enn seks måneder av året i byene - men mange av dem uten å ha meldt fra til myndighetene. Slike flyttemeldinger innebærer et visst byråkrati og omregistreringskostnader, og dessuten taper man endel rettigheter man har opparbeidet på sin hjemstavn. Ved folketellingen i 2010 skulle man forsøke å få et sannere bilde ved å garantere at oppgitte opplysninger vil bli anonymiserte og holdt hemmelige, også fra andre myndighetsinstanser.

En annen utfordring var å få et mer presist bilde over hvor mange barn som hemmeligholdes for myndighetene. Den kinesiske ettbarnspolitikken har ført til dette hemmeligholdet, men det er stor uenighet blant demografene om antallet «svarte barn» er høyt eller lavt. I 2000 la folketellerne til slutt 22 millioner til det faktisk talte resultatet, altså antok at underrapporteringen var på 1,81 prosent.

Folkerepublikken Kina har folketelling hvert tiende år. De foregående fem folketellingene dekket bare personer som både var av kinesisk statsborgerskap og bodde i landet.

Folketellingen i 2000 viste at verdens mest folkerike land hadde et folketall på 1,29 milliarder innbyggere.