Folkemordenes svarte bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Folkemordenes svarte bok er en antologi redigert av Bernt Hagtvet, Nik. Brandal og Dag Einar Thorsen. Boken ble for første gang utgitt av Universitetsforlaget i 2008, og kom i ny utgave i 2014.

Boken er en introduksjon til folkemord og politisk massevold begått av totalitære regimer i det 20. århundre, som kostet nærmere 169 millioner mennesker livet. Den behandler fenomenet folkemord fra Stalin og Hitlers overgrep frem til nyere overgrep, som Pol Pots folkemord på 1970-tallet, folkemordene i Rwanda og Bosnia1990-tallet og folkemordet i Darfur i vår egen tid. Boka unnlater imidlertid å nevne Saddam Husseins anfal-kampanje mot Iraks kurdiske befolkning i årene 1987-88. Boka inneholder både teoretiske, sammenlignende og historiske artikler.

Den reviderte utgave fra 2014 som bærer preg av at folkemord begått utenfor den europeiske kulturkretsen er viet bredere dekning enn i førsteutgaven.

Forsidebildet på boken viser et av de mange anonyme ofrene for Røde Khmers utryddelsesleir Tuol Sleng. Alle ofrene ble fotografert, men fotografiene ble siden skilt fra fangemappene. Så godt som ingen av flere tusen fanger overlevde oppholdet i Tuol Sleng.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Bernt Hagtvet, Nik. Brandal og Dag Einar Thorsen (red.): Folkemordenes svarte bok. 2. utg. Oslo: Universitetsforlaget, 2014. ISBN 9788215020884