Folkeavstemning om pensjonsspørsmålet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folkeavstemning om pensjonsspørsmålet var en folkeavstemning i Sverige som ble avholdt 13. oktober 1957 og gjaldt organiseringen av pensjonssystemet.

Det var tre alternative svar en kunne gi. Den ene var en allmenn og obligatorisk tjenestepensjon, den andre var en frivillig tilleggspensjon og økt folkepensjon, mens det tredje alternativet var en tjenestepensjonsordning organisert av arbeidsmarkedets parter.

SAP og Sveriges kommunistiska parti støttet forslag en, Centerpartiet nummer to og Folkpartiet og Høyrepartiet det tredje forslaget.

Resultatet ble:

  • Forslag 1 – 45,8 prosent
  • Forslag 2 – 15,0 prosent
  • Forslag 3 – 35,3 prosent
  • Blanke – 3,9 prosent

Etterspillet[rediger | rediger kilde]

Sosialdemokratene mente avstemningen viste at deres forslag hadde fått flest stemmer og kunne gjennomføres gjennom innføringen av allmenn tjenestepensjon. Centerpartiet forlot regjeringen som en følge av dette og Folkpartiet og Høyrepartiet forsøkte å få Centerpartiet med på et regjeringsskifte med Bertil Ohlin fra Folkpartiet som statsminister. I Centerpartiet valgte en å fortsette sin støtte til den sittende mindretallsregjeringen med sosialdemokraten Tage Erlander som statsminister.