Fokassøylen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søylen er markert i rødt på denne skissen over Forum Romanum.
Fokassøylen foran Septimius Severus' triumfbue

Fokassøylen er en søyle på Forum Romanum i Roma. Den står foran Rostraen og er reist til minne om den bysantinske keiser Fokas 1. august 608 e.Kr. Den er den siste tilføyelse til Forum Romanum.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den kannelerte korintiske søyle er 13,6 m høy og plassert på en sokkel av hvit marmor, og den er muligvis utført allerede i det 2. århundre f.Kr. Det kvadratiske murstensfundament var opprinneligt ikke synlig, men ble gravd fri i forbindelse med utgravninger på 1800-tallet av brolegningen fra Augustus' tid.

På langsiden av Basilica Iulia var det blitt reist en rekke æredkolonner på høye baser. Tre av Forums sider var på slik måte avgrenset av høye søyler. Fokaskolonnen, som er en større av dem, er strategisk plassert i linje med Argiletum, den antikke gate som frs keiserforaene munner mellom Curia Iulia og Basilica Aemilia.

Den eksakte anledning til denne æresbevisning er ukjent, selv om Fokas formelt hadde donert Pantheon til pave Bonifatius IV, som innviet den til alle hellige martyrer. Han kom til Roma i 608.

Ovenpå søylens kapitél lot Smaragdus, eksark av Ravenna, oppstille en «blendende» forgylt statue av Fokas. Men den stod der ikke så lenge: Allerede i oktober 610 ble Fokas, selv tronraner av ringe herkomst, forrådt og tatt til fange, torturert, myrdet og sønderlemmet, og hans statuer ble ødelagt overalt. Det er mer sannsynlig at den forgylte statue var et symbol på den keiserlige suverenitet over Roma enn at den viste pavens taknemlighey. Den var snarere Smaragdus' personligte uttrykk for takknemlighet mot keiseren: Smaragdus var blitt hentet tilbake fra en langvarig landsforvisning og stod i gjeld for gjeninnsettelsen i Ravenna.

Søylen ble gjenbrukt fra den opprinnelige anvendelse som basis for en statue innviet til keiser Diokletian.

Søylen er bevart på den plass hvor den ble brukt til ære for Fokas. Dens isolerte, frittstående plassering mellom ruinene har alltid gjort den til et kjennemerke på Forum, og den opptrer ofte på vedutamalerier og stikk. Terrengets hevning på grunn av påfylte kulturlag hadde fullstendig begravd sokkelen i midten av 1700-tallet, da Giuseppe Vasi og Giambattista Piranesi utførte kobberstikk og raderinger av søylen.

Sokkelens opprinnelige inskripsjon[rediger | rediger kilde]

Ved arkeologiske utgravninger i 1813 kom sokkelen opp i dagen. Inskripsjonen, som er en hyllning til Fokas, lyder:[1]

OPTIMO CLEMENTISSIMO PIISSIMOQVE
PRINCIPI DOMINO N. FOCAE IMPERATORI
PERPETVO A DO CORONATO TRIVMPHATORI
SEMPER AVGVSTO
SMARAGDVS EXPRAEPOS. SACRI PALATII
AC PATRICIVS ET EXARCHVS ITALIAE
DEVOTVS EIVS CLEMENTIAE
PRO INNVMERABILIBVS PIETATIS EIVS
BENEFICIIS ET PRO QVIETE
PROCVRATA ITAL. AC CONSERVATA LIBERTATE
HANC STATVAM MAJESTATIS EIVS
AVRI SPLENDORE FULGENTEM HVIC
SVBLIMI COLVMNAE AD PERENNEM
IPSIVS GLORIAM IMPOSVIT AC DEDICAVIT
DIE PRIMA MENSIS AVGVSTI INDICT. VND.
PC. PIETATIS EIVS ANNO QVINTO.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Inscription CIL 06 01200 (p 3071, 3778, 4335, 4340) = CIL 06, 31259a = ILCV 00030 (add) = D 00837 = AE 2009, +00464

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]