Flyveskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyveskolens oppvisningsgruppe «Baby Blue» under en oppvisning på Flyvestation Karup i juni 2011
Dikt av Axel Juel oppsatt i Flyveskolens hovedbygning (bemerk pilotvingen øverst, med anker i midten, som tradisjonelt var anvendt av marineflyvere)

Flyveskolen (FLSK) er en skole i det danske Flyvevåbnet som tester og utvelger piloter og besetningsmedlemmer til Forsvarets fly. Skolen har vært plassert på Flyvestation Karup siden den 1. februar 1993. Man kan ikke bli yrkespilot i sivil luftfart gjennom denne utdannelsen.

Skolen har to grunnleggende flykurs: elementærkurs for piloter og besetningsmedlemskurs.

På elementærkurs lærer eleven grunnleggende flyvning og navigasjon. Dersom eleven består final check, fortsetter hen sin pilotutdannelse i USA eller Canada. Besetningsmedlemskurset har omtrent samme teori som på elementærkurset, men flyvningen konsentrerer seg om navigasjon. Dersom eleven består final check, som er en flyvning i 150 fot (46 m) med 100 knop (185 km/t), fortsetter hen utdannelsen til besetningsmedlem i Flyvevåbnets skvadroner.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det danske Forsvarets første flyvninger foregikk både innen Hæren og innen Søværnet.

Marinens Flyvevæsen startet i 1912 og fløy fra Kløvermarken i København; i starten brukte denne forsvarsgrenen et fly av Henry Farman-typen, som var kjøpt for private midler.[1]

Hærens Flyveskole (senere Hærens Flyvertropper) ble opprettet den 2. juli 1912, og fløy i begynnelsen også fra Kløvermarken.

I 1946 ble en felles flyveutdannelse påbegynt på Flyvestation Avnø. Navnet Flyveskolen ble tatt i bruk 1. januar 1951 i forlengelse av Flyvevåbnets opprettelse som selvstendig forsvarsgren.

Etter en politisk beslutning i 1992 flyttet Flyveskolen til Karup i 1993.

Tidligere brukere av Flyveskolen[rediger | rediger kilde]

Hærens Flyvetjeneste (1971–2003) og Søværnets Flyvetjeneste (1977–2003) sendte pilotaspiranter til Flyveskolen for å sortere ut de som var uegnet til helikoptergrunnutdannelse i USA. Hærpilotene fløy Bell UH-1D Huey ved Fort Rucker i Alabama, og marinepilotene fløy TH-57 Sea Ranger ved Naval Air Station Pensacola i Florida.

Som en del av utdannelsen fikk militære flyveledere og kontroll- og varslingsoffiserer flytimer på Flyveskolen.

I 2004 valgte Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling ut tre astronautkandidater som de danske myndigheter håpet kunne bli en av Den europeiske romfartsorganisasjons nye astronauter i 2008. For å øke sjansene til disse tre kandidatene, fikk de flytimer på Flyveskolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marinens Flyvevæsen – Søværnets Flyvetjeneste Arkivert 24. oktober 2014 hos Wayback Machine. Arkivert 2014-10-24 hos Wayback Machine www.navalhistory.dk – hentet den 27/3-11.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flyveskolens officielle hjemmeside Arkivert 2006-08-05 hos Wayback Machine