Flyulykken i Kano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flyulykken i Kano var et innleid Boeing 707 passasjerfly som den 22. januar 1973 havarerte mens det forsøkte å lande på Kano internasjonale lufthavn. Det var den verste flyulykke noensinne i Nigeria,[1] som krevde 176 menneskeliv. Det var 26 overlevende.

Flyet[rediger | rediger kilde]

Flyet som var involvert i ulykken var en to år gammel Boeing 707-3D3C, JY-ADO, eid av Alia Royal Jordanian Airlines som opererte på vegne av Nigeria Airways. Det fløy første gang i 1971 og ble drevet av fire Pratt & Whitney JT3D-motorer.

Boeing 707-flyet ble operert av Alia, og var blitt chartret av Nigeria Airways for å fly pilegrimer tilbake fra Jeddah, Saudi-Arabia til Lagos, Nigeria. Dårlig vær i Lagos forårsaket at besetningen valgte å lande i Kano. Kano internasjonale lufthavn hadde sterk vind da flyet skulle lande. Flyet landet med nesehjulet først, det kollapset etter å truffet et hull i rullebanen.[2] Det høyre hovedhjulet kollapset også, flyet dreide 180 grader på rullebanen og tok fyr.

Av totalt 202 passasjerer og mannskap ombord omkom 176 og bare 26 overlevde. På den tiden da det skjedde var flyulykken i Kano den dødeligste noensinne,[3], men 14 måneder senere havarerte Turkish Airlines Flight 981 i Frankrike med 346 omkomne.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]