Flyulykken i Farnborough 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et Cessna Citation 501 forretningsfly med to jetmotorer.

Flyulykken i Farnborough 2008 skjedde da et privateiet Cessna Citation-fly havarerte i et boligområde sør i London i Storbritannia 30. mars 2008. Fem mennesker omkom i ulykken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Flyet av typen Cessna Citation 500, med Bermudaregistrering VP-BGE, tok av rundt 14.30-tiden lokal tid 30. mars 2008 fra flyplassen Biggin Hill/EGKB/BQH sør i London og ca. 24 km nordøst for London Gatwick lufthavn i England. Det var en privat flyging på vei til Pau i Frankrike. Fly snudde tilbake mot Biggin Hill etter kort tid, etter å ha meldt om motorvibrasjoner. På medvindsleggen tapte flyet høyde og besetningen meldte om betdelig problemer med motorkraften. Etter kort tid havarerte flyet i en bygning i tettstedet Farnborough, ca. 4 km nordøst for flyplassen. Alle ombord omkom.

En talsmann for lufthavnen uttalte at flyet fikk trøbbel, sendte ut nødanrop og forsøkte å nødlande. Flyet, som var på vei til Frankrike ifølge britiske medier, styret like etter take-off i et boligområde i landsbyen Farnborough i London. Øyenvitnet Paul Daisley fortalte til BBC News at «vi hørte at et fly komme og det så ut til å ha problemer med å få ut hjulene». BBC kunne rapportere om at besetningen var i ferd med å fly inn for landing ved lufthavnen Biggin Hill, da man hørte mayday-meldinger på radio. Like etter meldingen var radioforbindelsen brutt og man kunne se svart røyk stige opp over åsen. Piloten i det forulykkede flyet skal ha meldt om kraftig risting i motorene.[1] På TV-bilder, tatt fra helikopter, kunne man se at store deler av den øverste etasjen på et hus var borte. Både dette og et annet hus skal ha begynt å brenne da flyet havarerte. Det eldre paret som bodde i det mest ødelagte huset, var på ferie i Frankrike da ulykken skjedde. Kona kom hjem samme dag og brøt fullstendig sammen da hun så huset, ifølge Sky News.[2]

Drepte og skadede[rediger | rediger kilde]

Besetningen på to og tre passasjerene omkom i ulykken. To personer på bakken ble behandlet for sjokkskader etter hendelsen.

Undersøkelse av ulykken[rediger | rediger kilde]

Ulykken ble undersøkt av den britiske flyhavarikommisjonen, Air Accidents Investigation Branch (AAIB). I samsvar med internasjonale retningslinjer deltok National Transportation Safety Board, Federal Aviation Administration, Cessna[3] og Pratt & Whitney i undersøkelsen.

Rapport[4] etter undersøkelsen ble publisert 21. mai 2010. Flyet hadde ikke ferdsskrivere installert, slik at lite informasjon var tilgjengelig om de siste minuttene av flygingen og vanskeliggjorde undersøkelsen. Den viser likevel at vibrasjonen i motoren, som gjorde at flygerne ønsket å returnere til avgangsstedet kort etter start, trolig stammet fra en mekanisk svikt i air condition systemet. Under returen synes det som flyet var helt uten motorkraft ca. 70 sekunder før det traff bakken. Begge motorene ble forsøkt restartet og de gikk i havariøyeblikket. Det ble funnet at det manglet en nagle i håndtaket for en av motorkontrollene, noe som kan ha ført til at venstre motor ble stoppet ved et uhell. AAIB ga tre sikkerhetstilrådninger etter ulykken. To gikk til Cessna Aircraft Company, en om å utvide ettersynsrutinene for motorkontrollene, den andre om å endre nødsjekklisten for restart ved dobbel motorstopp. Den tredje tilrådingen gikk til ICAO om å innføre krav om ferdsskrivere også i mindre fly med turbinmotor.

Referanser[rediger | rediger kilde]