Flystevnet i Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flystevnet i Paris 2007
En Mirage 2000-5 på flystevnet i Paris

Flystevnet i Paris, offisielt Salon international de l'aéronautique et de l'espace de Paris–Le Bourget, er et flystevneLe Bourget lufthavn nær Paris som arrangeres hvert annet år (år med oddetall, alternerer både med Farnborough Air Show og en tysk messe i Berlin).

Flystevnet er et kommersielt foretagende, arrangert av den franske fly- og romfartsindustrien hvis formål er å demonstrere nye militære og sivile fly for potensielle kunder. Tradisjonelt er det her noen av de viktigste salgskontrakter blir avtalt, og bekjentgjøres under messen som en del av konkurransen mellom produsentene. Alle betydningsfulle internasjonale produsenter, så vel som militære styrker fra mange land, deltar på flystevnet.

I tillegg til besøkende fra industrien er det i de siste dager av messen et stort antall besøkende både fra Frankrike og mange andre europeiske land som besøker messen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Salon de la locomotion aérienne, 1909, Grand Palais, Paris.

Salon du Bourget har sin historie tilbake til det første tiår av 1900-tallet. I 1908 var det på bilutstillingen i Paris en del av utstillingen som var viet fly, og fra 1909 en egen utstilling som ble gjenopptatt i 1919, og fra 1924 ble de arrangert hver annet år bare avbrutt av andre verdenskrig.

Utstillingene ble fortsatt holdt i Grand Palais, og fra 1949 ble demonstrasjoner av flyvninger holdt på Orly lufthavn. I 1953 ble utstillingene flyttet fra Grand Palais til Le Bourget, og fra 1960–70-tallet fikk utstillingen en rival i det engelske arrangement, Farnborough Air Show.

Noen høydepunkter i flystevnet[rediger | rediger kilde]

Ulykker[rediger | rediger kilde]

  • I 1973 fikk utstillingen oppleve sin verste katastrofe da en Tupolev Tu-144 havarerte og besetningen på seks og åtte på bakken omkom.
  • I 1989 havarerte en MiG 29 under en demonstrasjonsflyvning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]