Hopp til innhold

Flygtningenævnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flygtningenævnet er en dansk statlig nevnd under Justisministeriet. Nevnden treffer de endelige avgjørelser om tildeling eller avvisning av politisk asyl og oppholdstillatelse til flyktninger og migranter i Danmark. Avgjørelser om asyl treffes i første instans av Udlændingestyrelsen. Det er ikke mulig å anke Flygtningenævnets avgjørelser eller å få sin asylsak for en domstol i Danmark, hvilket har vært skarpt kritisert av FN og andre menneskerettighetsorganisasjoner.

Kritikken er blitt avvist av regjeringen med forklaringen at Flygtningenævnet er et domstollignende organ.[1] Flygtningenævnets domstollignende karakter er dog blitt redusert igjennom årene og de parter som representerte flyktningens interesser er blitt utelukket, hvorimot regjeringen er representert.

I 1983 bestod nevnden av syv medlemmer: En dommer, tre medlemmer utpekt henholdsvis av sosialministeren, justisministeren og utenriksministeren, et medlem utpekt av Advokatrådet og to medlemmer utpekt av Dansk Flygtningehjælp.

I 2002 ble nevnden skåret ned til tre medlemmer: En dommer, et medlem utpekt av Advokatrådet og et medlem fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]