Flyglobespan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyglobespan
IATA: Y2ICAO: GSM
KallesignalGLOBESPAN

Flyglobespan var et britisk lavkostsflyselskap med base i Edinburgh i Skottland. Selskapet opererte på ruter fra fem baser over hele England og Irland til destinasjoner i Europa, Nord-Amerika, Nord-Afrika og Syd-Afrika. Hovedbaser var lufthavnene i Edinburg og Aberdeen.

Selskapet ble satt under administrasjon på grunn av finansielle problemer og det ble erklært konkurs 16. desember 2009.[1] Som følge av konkursen måtte Flyglobespan kansellere alle sine planlagte flyvninger fra 14. desember 2010 og virksomheten ble erklært opphørt.[2][klargjør] Selskapets slagord var «Awards-vinning Airline».

Historie[rediger | rediger kilde]

Flyglobespan, som er et merkenavn for Globespan Airways Limited, ble etablert i november 2002 som en avlegger[klargjør] av Globespan Group. Virksomheten startet i april 2003 med to Boeing 737-300-fly som ble leverert av Channel Express. flyene var tidligere benyttet fra Prestwick lufthavn i Glasgow til Stansted i London og mellom lufthavnen i Edinburgh til fem destinasjoner i Spania, Frankrike og Italia.[klargjør]

Globespan, en Edinburgh-basert turoperatør med over tretti års erfaring hadde allerede solgt rute- og charterfly-billetter, cruisereiser og jernbane- og bussreiser. De hadde campingvogn- og bilutleie og overnatting for ferierende som skulle besøke reisemål i Canada, USA og Spania. Flyvninger, hovedsakelig i Canada, ble gjennomført med Air Transat fra flyplasser over hele Storbritannia med Globespan som bookingagent og salg av flybilletter under eget varemerke. Sommeren 2002 ble en lignende ordning prøvd mellom Edinburgh og Nice i Sør-Frankrike. Dette skulle vise seg vellykket for Globespan, og førte til opprettelsen av en egen no-frills-merkevare, «Flyglobespan»

Virksomheten begynte i 2003 med fly innleid fra Channel  Express som under Flyglobespans logo tilbød uregelmessige flyvninger til europeiske feriemål. Avleggeren[klargjør] viste seg å være vellykket og antall flyfrekvenser ble økt. På dette tidspunktet flyttet operatøren fra Prestwick til den større internasjonale lufthavnen i Glasgow, som lå nærmere befolkningssentra i de sentrale delene av Skottland. Innen få måneder etter oppstarten av driften i 2004 kunne de bruke egne fly. Globespan Group kjøpte flyselskapet Cougar Leasing sammen dets driftstillatelse fra luftfartstilsynet i Storbritannia.[klargjør] Med egen driftstillatelse kunne de utvide sin virksomhet med nye destinasjoner som for eksempel Praha, hvor selskapet fikk konkurranse fra Czech Airlines. De fikk også ytterligere destinasjoner i Spania, som for eksempel Kanariøyene. CSA trakk sin rute mellom Glasgow og Praha 1. august 2005.

Innen mars 2005 hadde flyselskapet vokst, og det kunne tilby femten destinasjoner over hele Europa med en flåte på ni fly, hvorav tre var innleid. Selskapet hadde tredoblet sitt passasjerantall til 1,5 millioner årlig. Overskuddet for året som ble avsluttet i oktober 2004 hadde gått opp fra 2 millioner pund i det første året til 3,7 millioner pund av en omsetning på 98 millioner.

Innenriksruter[rediger | rediger kilde]

I mai 2005 ble den første innenlandske rute lansert, med to daglige avganger fra Glasgow internasjonale lufthavn og Edinburgh lufthavn til London Stansted, ruter som allerede ble drevet av det mye større lavprisselskapet easyJet med mye høyere frekvenser. Imidlertid ble disse flyvninger trukket tilbake i februar 2006, sammen med planer om å fly til Bournemouth fra Edinburgh.

Drivstoffkostnader[rediger | rediger kilde]

Til tross for høye drivstoffkostnader og intens konkurranse i dette markedet fortsatte ekspansjonen. Flyvninger  fra London Stansted startet i oktober 2005 med en ny daglig rute mellom Glasgow og Amsterdam som skulle erstatte easyJet mellom de to byene, men den ble trukket tinake juni 2006 på grunn av lavt passasjer-antall.

Den 1. november 2005 annonserte Flyglobespan sin første langrute fra Glasgow til Orlando Sanford internasjonale lufthavn i Florida, USA. Flyvningene startet i juni 2006 og ble operert med en Boeing 767-fly i en 3 klasse konfigurasjon. De tre klassene var Økonomi, Premium Economy og Business-Class, bedre benplass, 125 cm mellom setene, gourmet måltider og vin. Alicante og Málaga,ble oppgradert til to ganger daglig hele sommeren 2006, og Murcia ble fløyet daglig. Fuerteventura ble lagt til ruteplanen for vinteren 2006. Ukentlig flyvninger mellom Glasgow og Athen og Heraklion ble lansert i mai 2006 for sommersesongen. I januar 2006 annonserte Flyglobespan en 70% økning i resultat før skatt i forhold til tidligere år.

I juni 2006 annonsere flyselskapet planer om å operere fra Aberdeen lufthavn etter at flyplassen hadde bekreftet døgnåpen drift Den første ruten til å operere fra Aberdeen var Tenerife, som startet i vinteren 2006. Det ble også annonsert ruter til Alicante, Barcelona,Faro, Murcia, Palma og Paphos som startet sommeren 2007.

Langrutene utvides[rediger | rediger kilde]

Liverpool ble lagt til Flyglobespans nettverk fra november 2006, med fly til Tenerife. Også Liverpool fikk forbindelse med Hamilton/John C. Munro internasjonale lufthavn fra mai 2007. Flyselskapet begynte også Liverpools første langrute til New York (John F. Kennedy internasjonale lufthavn) med Boeing 757-200 fly, daglig fra mai 2007. Men, etter en lang serie driftsproblemer med eget fly, noe som resulterte i gjentatte massive forsinkelser [3] annonserte Flyglobespan i begynnelsen av juli at de ville avvikle ruten i oktober samme år, bare seks måneder etter at den startet.[4]

Flyvninger til Hamilton, Ontario, Canada fra Manchester startet i november med to til tre ukentlige flyvninger. De startet en rute tre ganger i uken fra Manchester til Cape Town, Sør-Afrika 4. november 2006, men denne ruten ble avviklet etter 2007-sesongen.

Flyglobespan opprettet nye rute i mai 2007 fra Hamilton/John C. Munro internasjonale flyplass, Canada til destinasjoner i Storbritannia og Irland, inkludert Doncaster-Sheffield lufthavn, og dette var den transatlantisk ruteflyvning som opererte fra Hamilton Airport ligger nær Toronto og Niagarafossen.[5] om lag 75 km mot sørvest, eller en times kjøretur fra Torontos Pearson internasjonale flyplass. Hamilton flyplass er ca en time unna fra Toronto sentrum mens Pearson internasjonale lufthavn om lag tretti minutter unna.

Flyglobespan startet flyvninger i mai 2007 fra Irland West Airport Knock til John F. Kennedy internasjonale lufthavn tre avganger i uken og Logan internasjonale lufthavn to ganger i uken. Noen flyvninger fra Knock til New York måtte fylle drivstoff underveis på en rekke steder, inkludert Keflavik, Island Bangor i Maine; Stephenville og St. JohnsNewfoundland. Disse mellomlandingene var planlagt når de måtte bruke en 737-800 i stedet for den vanlige 757-200.

I 2007 fikk Flyglobespan sin Skytrax rating trukket tilbake og suspendert på grunn av «produkt og service inkonsekvens». Flyselskapet fikk ikke tilbake sin vurdering.[6]

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Det ble annonsert i juli 2007 at Liverpool til New York og Irland West AirPort Knock ville bli suspendert for vintersesongen fra oktober til 30. Selskapet ga grunn som dårlige passasjer tall på Liverpool flyreiser, spesielt innkommende passasjerer fra Usa. Passasjeren tall for Irland West AirPort Knock var høyere enn forventet. Selskapet innrømmet også å ha tilbudt en dårlig service etter ruten ble lansert 25. mai 2007, noe som påvirket passasjertallet. Ruten ble gjenopptatt for sommer-sesongen 2008.[7] De fattige drift service ble forsterket av en PR-svikt og sub-standard kundeservice.[8][9]

Det ble annonsert 18. oktober 2007 at Luftfartstilsynet hadde suspendert Flyglobespans ETOPS-sertifikat, for første gang på 15 år at en britisk operatør hadde mistet ETOPS-godkjenning. Dette innebar at Flyglobespans transatlantiske flyginger ble tvunget til å følge en rute som aldri var mer enn en time unna nærmeste flyplass i tilfelle motorproblemer. Imidlertid, dette gjaldt bare Flyglobespan egne fly og innleide fly kunne fortsette å følge sin ETOPS-godkjenning.[10] Flyglobespan fikk sin ETOPS-rating tilbake etter Luftfartstilsynets høring 26. oktober 2007.

Flyglobespan fløy til Falklandsøyene og Ascension Island på vegne av den britiske regjeringen. Dette var for å støtte fra det militære og det sivile samfunn på disse øyene, og involvert langdistanseflyvninger mellom RAF Brize Norton i Oxfordshire og RAF Ascension Island, og RAF Mount Pleasant på Øst-Falkland. Disse flygingene ble tatt over av Air Italy på midlertidig basis, før et annet flyselskap ble satt inn på permanent basis.[11]

Selskapet har også opererte flyvninger for det britiske forsvarsdepartementet mellom RAF Brize Norton med mellomlandinger i Midtøsten for å støtte operasjoner i Afghanistan og Irak.

Flyglobespan hadde planer om å introdusere en rute i 2010 fra Cardiff Airport og Edinburgh lufthavn til Orlando Sanford internasjonale lufthavn. Ukentlige flygninger ville starte onsdag fra Cardiff og på søndag fra Edinburgh, for å gi en direkte forbindelser med Wales og USA, og en ny rute fra Edinburgh.

Flåten[rediger | rediger kilde]

Flyglobespan Boeing 737-800 på Glasgow internasjonale lufthavn, Skottland.
Flyglobespan Boeing 767-319ER takser for take-off i på Glasgow internasjonale lufthavn

Flyglobespans flåte omfattet følgende fly, 16. desember 2009 før virksomheten ble avviklet:[12]

Flyglobespans flåte
Fly I drift
I bestilling Passasjerer Notater
Boeing 737-700 2 0 148
Boeing 737-800 3 2 189
Boeing 767-300ER 4 0 276
Boeing 787-8 0 2 TBA Skulle leies ut fra ILFC. Bestillingen kansellert
Total 9 4

Flyglobespan annonsert i august 2006 at det ville leie to Boeing 787-8 Dreamliners fra International Lease Finance Corporation i ti år, til å bli levert i mars og Anovember 2011.[13] på grunn av konkursen kansellert.

Statistikk[rediger | rediger kilde]

År Antall passasjerer[14] Antall flyginger[15] Kabinfaktor[16]
2005 929 552 7 952 79,2 %
2006 1 489 377 11 625 82,5 %
2007 2 060 727 15 980 82,2 %
2008 1 634 900 12 197 79,6 %
Kilde: UK Civil Aviation Authority [17]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Flyglobespan goes into administration
 2. ^ 16/12/2009 - 18:48:24 (16. desember 2009). «Scottish airline goes into administration». BreakingNews.ie. Besøkt 5. mai 2013. 
 3. ^ Read over 200 FlyGlobespan Reviews and compare FlyGlobespan Passenger Reports about FlyGlobespan product and service standards
 4. ^ «Airline to stop New York flights». 3. juli 2007. 
 5. ^ Google Maps
 6. ^ http://www.airlinequality.com/Airlines/Y2.htm. 
 7. ^ Industry Watch Arkivert 6. oktober 2007 hos Wayback Machine.
 8. ^ TV coverage in Ireland
 9. ^ Travel Partner's experience
 10. ^ «Airline has a licence suspended». 18. oktober 2007. 
 11. ^ «Air Italy takes over air bridge UK/Falklands for the next few weeks». Mercopress. 18. desember 2009. 
 12. ^ UK CAA Aircraft Register
 13. ^ Boeing 787 leasing Arkivert 31. august 2007 hos Wayback Machine.
 14. ^ Number of Passengers including both domestic and international.
 15. ^ Number of Flights represents total flights during that year.
 16. ^ Load Factor represents number of seat-km used as a proportion of number of seat-km available.
 17. ^ http://www.caa.co.uk/default.aspx?catid=80&pagetype=88&pageid=1&sglid=1.