Flukten fra Apeplaneten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flukten fra Apeplaneten
orig. Escape from the Planet of the Apes
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Fremtidsfilm / Drama
Utgivelsesår1971
Prod.landUSA
Lengde1 t. 38 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiDon Taylor
ProdusentArthur P. Jacobs
ManusforfatterPaul Dehn
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografJoseph F. Biroc
Foran kamera
MedvirkendeRoddy McDowall
Kim Hunter
Bradford Dillman
Annen informasjon
BudsjettUSD 2,5 millioner [1]
Premiere21. mai 1971 (USA)
13. juli 1972 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Flukten fra Apeplaneten (originaltittel: Escape from the Planet of the Apes) er en amerikansk science fiction- og dramafilm fra 1971 med Roddy McDowall, Kim Hunter og Bradford Dillman i hovedrollene. Regi er ved Don Taylor og manus ved Paul Dehn. Dette er den tredje filmen om Apeplaneten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Zira, Cornelius og deres kollega Dr. Milo (Sal Mineo) klarer å rømme fra den ødelagte Apeplaneten ved å reparere Taylors sunkne romskip. Romskipet havner inn i en tidsmur og de lander atter på jorden, men i en helt annen tid: 1971. Soldatene som tar imot de strandede astronautene ved sjøkanten blir sjokkert da de tar av seg hjelmene og sender dem alle i fangenskap i en Zoologisk hage. Men når en av dem etterhvert røper at de kan snakke blir de mottatt av det amerikanske folk som helter, og behandlet deretter. Men det hele snur seg når det blir klart at Zira er gravid. En konsulent ved Det hvite hus, Dr. Otto Hasslein (Eric Braeden), frykter nemlig at en snakkende apeunge kan være starten på en hel klan av snakkende aper som etterhvert vil ta over makten på kloden. En jakt på Zira, Cornelius og deres nyfødte unge starter, for de må for all del uskadeliggjøres, for å sikre menneskets fremtid. Zira og Cornelius får hjelp av veterinærene Lewis Dixon (Bradford Dillman) og Stephanie Branton (Natalie Trundy), samt sirkusdirektør og dyreelsker Armando (Ricardo Montalban). De gjemmes til å begynne med på hans sirkus, men når Hasslein beordrer at alle dyrehager og sirkus skal finkjemmes, må de finne en annen løsning og beslutter derfor å sende dem avgårde på et skip lokalisert i en øde havn. Skipet blir åsted for et dramatisk klimaks med tragisk utgang for flere.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Denne tredje filmen er ganske forskjellig fra de to første, men budskapet er det samme; våre fordommer mot det ukjente og de som er annerledes enn oss. Til tross for at den berører en rekke alvorlige tema er dette kanskje den morsomste av Apeplanet-filmene, med en rekke mer eller mindre humoristiske scener som finner sted mellom menneskene og apene.

Flukten fra Apeplaneten fikk brukbar mottakelse av kritikerne. Variety omtalte den som en fremragende oppfølger som nesten var like god som den første filmen[2] og den har fått 78 % på Rotten Tomatoes.[3] Filmen blir av mange ansett som den beste av oppfølgerne. Den fikk imidlertid bare en moderat kommersiell suksess og innbrakte drøyt 12 millioner dollar i USA,[4] mot drøyt 17 millioner dollar for den forrige og over 32 millioner dollar for den første filmen.[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IMDb business (besøkt 2017)
  2. ^ Staff, Variety (1. januar 1971). «Review: ‘Escape from the Planet of the Apes’». Variety (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 
  3. ^ «Escape from the Planet of the Apes». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 
  4. ^ «Escape from the Planet of the Apes (1971) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 
  5. ^ «Planet of the Apes Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]