Fluen (1958)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fluen
orig. The Fly
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] science fiction-film,[1] monsterfilm, flashback-film, mysteriefilm, filmatisert litteratur
Utgivelsesår1958
NasjonalitetUSA
Lengde94 min.
SpråkEngelsk, fransk
Bak kamera
RegiKurt Neumann[1][2][3][4]
ManusGeorge Langelaan, James Clavell
TemaInsekter, gal forsker
Basert på
Fluen
Produsent(er)Robert L. Lippert
MusikkPaul Sawtell
SjeffotografKarl Struss
KlippMerrill G. White
Foran kamera
MedvirkendeDavid Hedison,[2] Patricia Owens,[2] Vincent Price,[2] Herbert Marshall,[4] Kathleen Freeman,[4] Betty Lou Gerson,[4] Eugene Borden,[5] Torben Meyer,[5] Bess Flowers[6]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
Filmselskap20th Century Studios
Distributør(er)20th Century Studios
Netflix
Budsjett495 000 USD
Totalomsetning3 000 000 USD
Premiere(r)16. juli 1958 (USA)[7][8]
1958
FilmserieFluen
OppfølgerFluen kommer tilbake
Eksterne lenker

Fluen er en skrekkfilm fra 1958 regissert av Kurt Neumann, og basert på en roman med samme navn fra 1957 av George Langelaan.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Montreal, Quebec, blir vitenskapsmannen André Delambre funnet død, med hodet og armen knust i en hydraulisk presse. Selv om kona Hélène tilstår å stå bak forbrytelsen, nekter hun å gi noe motiv, og hun begynner snart å oppføre seg merkelig. Spesielt er hun besatt av fluer, inkludert en visstnok hvit-hodet flue. Andrés bror, François, lyver og sier at han fanget den hvithodede fluen. Hélène tror derfor han vet sannheten om hva som skjedde med ektemannen hennes, og hun forklarer derfor omstendighetene rundt Andrés død. I flashback er André, Hélène og sønnen deres Philippe en lykkelig familie. André har jobbet med en ny enhet for materie-transport, kalt en disintegrator-integrator. Han tester det først på små, livløse gjenstander, for eksempel en avis, men han fortsetter deretter til levende skapninger - inkludert familiens katt (som ikke klarer å reintegrere, men kan høres mjauende et sted) og et marsvin.

Etter at han blir overbevist om at disse testene er en suksess, bygger André et par kammer i menneske-størrelse. En dag går Hélène, bekymret fordi André ikke har kommet opp fra kjeller-laboratoriet på et par dager, ned for å finne André med en svart klut drapert over hodet og en merkelig misdannelse på venstre hånd. André kommuniserer kun med maskinskrevne notater og banking, og forteller Hélène at han forsøkte å transportere seg selv i kammerat. Men en flue hadde blitt fanget i kammeret sammen med ham, noe som resulterte i at atomene deres ble blandet sammen. Nå har han hodet og venstre arm til en flue, og fluen har hans miniatyr-hode og venstre arm. André trenger Hélène for å fange fluen, slik at han kan snu denne prosessen. Men fluen glir ut gjennom en sprekk i vinduet. Andrés vilje og tanker begynner å falme, etter hvert som fluens instinkter tar over mer og mer av hjernen hans. Tiden renner ut, og - mens André fortsatt kan tenke som et menneske - ødelegger han utstyret, og brenner opp alle notatene sine.

Deretter setter han på den hydrauliske pressen, legger hodet og armen under og ber Hélène trykke på knappen. Etter å ha hørt denne tilståelsen, anser detektiven i saken - inspektør Charas - Hélène som gal og at hun er skyldig i drap. Men Philippe forteller François at han fluen har blitt fanget i bakhagen. François overbeviser inspektøren om å komme og se selv. De to mennene ser fluen, med både Andrés hode og arm, som holder på å bli spist opp av en stor brun edderkopp. Akkurat i det edderkoppen er i ferd med å sluke skapningen, knuser Charas dem begge med en stein. Fordi de forstår at ingen noensinne kommer til å tro på sannheten, bestemmer François og Charas seg for å erklære Andrés død som et selvmord - slik at Hélène sliper å bli dømt for drap.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • David Hedison som André Delambre
 • Patricia Owens som Hélène Delambre
 • Vincent Price som François Delambre
 • Herbert Marshall som Inspektør Charas
 • Kathleen Freeman som Emma.
 • Betty Lou Gerson som sykepleier Anderson
 • Charles Herbert som Philippe Delambre
 • Eugene Borden som Dr. Éjoute
 • Torben Meyer som Gaston

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0051622/; besøksdato: 13. april 2016.
 2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/mucha-1958; besøksdato: 13. april 2016.
 3. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film197574.html; besøksdato: 13. april 2016.
 4. ^ a b c d http://bbfc.co.uk/releases/fly-film-0; besøksdato: 13. april 2016.
 5. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0051622/fullcredits; besøksdato: 13. april 2016.
 6. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 7. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 15. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]