Fliksigdvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fliksigdvinge
Fliksigdvinge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Falcaria lacertinaria
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: fliksigdvinge
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Halvspinnere
Underfamilie: Drepaninae
Habitat: i skog med innslag av bjørk
Utbredelse: den palearktiske sone

Fliksigdvinge (Falcaria lacertinaria) er en sommerfugl som tilhører familien halvspinnere (Drepanidae). Den finnes over det meste av Norge nord til den nordlige delen av Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arten er lett å kjenne igjen på at den har sigdformede forvinger med tannet ytterkant – ytterkanten er jevn hos alle andre norske arter av sigdvinger (Drepaninae). En middelsstor (vingespenn 30–36 mm), slank art. Antennene er smalt fjærformede. Forvingen er trekantet, spissen sigdformet uttrukket, ytterkanten tannete. Grunnfargen er grålig eller gulaktig hvit, med tette, korte, brune streker som ytterst i vingen gjerne flyter sammen til en jevn brunfarge. Dessuten har den to smale, brune tverrlinjer rundt midten av vingen, mellom disse en liten, svart flekk. Bakvingen er hvit, brun langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fliksigdvingen lever i ulike slags skog med innslag av bjørk, som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr om natten. I Sør-Norge har den to generasjoner hver sommer, en som flyr i mai–juni og en i juli–august. Lengst nord har den bare én generasjon, som flyr i juni–juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fliksigdvingen finnes i Europa og videre østover til Øst-sibir. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til Nord-Trøndelag, og forekommer mer spredt i Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]