Flikka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°20′55,464″N 6°39′41,987″Ø Flikka er et sted i Flekkefjord kommune i Vest-Agder. Det ligger på en morenerest langs innsjøen Loia, som er forbundet med den innerste delen av Grisefjorden gjennom Løgene, en delvis kunstig kanal basert på det naturlige avløpet.

Gårdsnavn er Flikka og Lavoll (Lavold). Fjellsidene rundt er bratte, og stiger fra 2 til om lag 400 meter over havet. To større bekker utgjør hovedtilsiget av vann utenom en viss tilstrømning av tidevann. Vannet er derfor lite salt og Loia ofte islagt om vinteren, med godt metertykk is. Dette gjorde at en tok ut is og hadde ishus i strandkanten, mest i tilknytning til sildeårene mot slutten av 1800-tallet, men i bruk inntil 1960-årene. I sin tid var der to butikker og poståpneri på stedet. Annen næring var jordbruk og gartneri.

Flikka var opprinnelig knutepunkt mellom den sørlandske hovedvei og veien til «dalstroka innafor», Fossdal, Gyland og etterhvert forlenget til Sirdalen. Hovedveien kom sydfra og delte seg før hovedveien gikk gjennom bebyggelsen og opp Lavoldbakkene som var en av de mange flaskehalsene på veien. Den gamle barneskolen lå også i bakken, som et kompromiss for elever fra Eide og Flikkeid slik at alle fikk like lang skolevei.

Før veinettet, var Lavold endestopp for båter. Ferden videre til Øvre Sirdal gikk over Flikkeid og med båt opp Lundevann til Sirnes. Der tok en landeveien fatt til Osen ved Sirdalsvannet, og en 5 mil lang båttur til Tonstad før en fortsatte på bygdeveier videre.

Flekkefjordbanen går i ei stor steinur over og vest for Flikka. Stoppestedet heter Lavold.