Flensburgregjeringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Flensburg regjeringen»)
Flensburger Regierung
Flensburgregjeringen
Provisorisk regjering

1945
 

Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Tyskland
Plasseringa til Tyskland
Hovedstad Flensburg
Styreform Provisorisk regjering
Reichspräsident
 - 1945 Karl Dönitz
Historisk periode Andre verdenskrig
 - Grunnlagt 1945
 - Adolf Hitlers død 30. april 1945
 - Etablert 1. mai 1945
 - Den tyske kapitulasjon 7-8. mai 1945
 - Opphørte 1945
Valuta Reichsmark

Flensburgregjeringen (tysk: Flensburger Regierung), også kjent som Flensburgkabinettet (tysk: Flensburger Kabinett) og Dönitzregjeringen (tysk: Regierung Dönitz), var en kortvarig regjering i Tyskland. Regjeringen forsøkte å styre Tyskland i en periode på et par uker ved slutten av andre verdenskrig i Europa. Den ble opprettet etter at Adolf Hitler begikk selvmord den 30. april 1945 under slaget om Berlin. Regjeringssjef var storadmiral Karl Dönitz.

Administrasjonen ble omtalt som Flensburgregjeringen på grunn av at hovedkontoret var plassert i byen Flensburg i det nordlige Tyskland. Den 23. mai 1945 ble administrasjonen satt under arrest og Flensburgregjeringen oppløst.[1] Fra dette tidspunkt opphørte enhver sentral, tysk myndighetsutøvelse.[2]

Sammensetning[rediger | rediger kilde]

Regjeringen hadde denne sammensetningen:[1]

Generaloberst Alfred Jodl var leder av Wehrmacht og representerte Dönitz i forhandlingene med de allierte i Reims. Feltmarskalk Wilhelm Keitel var leder av Oberkommando der Wehrmacht og han representerte Dönitz i forhandlingene med Den røde armé i Berlin. Hans-Georg von Friedeburg ble utnevnt som Karl Dönitz' etterfølger som leder av Kriegsmarine og ble forfremmet til generaladmiral. Robert Ritter von Greim beholdt tittelen som leder av Luftwaffe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Peter Maxwill (30. april 2012). «Hitlers Nachfolger. Reichsregierung ohne Reich». www.webcitation.org (engelsk). SpiegelOnline. Arkivert fra originalen 30. mai 2013. Besøkt 22. januar 2017. 
  2. ^ Bildung, Bundeszentrale für politische. «23. Mai 1945 | bpb». www.bpb.de (tysk). Besøkt 28. desember 2017.