Hopp til innhold

Flekkpetrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flekkpetrell
Nomenklatur
Daption capense
Linnaeus, 1758
Populærnavn
flekkpetrell,
flekkdue
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenStormfugler
FamilieStormfuglfamilien
UnderfamilieHavhester
Økologi
Habitat: havet
Utbredelse: Antarktis og subantarktis
Daption capense

Flekkpetrell (Daption capense) er eneste art i slekten Daption i familien stormfugler (Procellariidae), og er en vanlig havfugl i Sørishavet. Populasjonen er beregnet til ca. to millioner fugler.

Flekkpetrellen er en mellomstor petrell med et karakteristisk utseende; helsvart hode og nakke, hvit bringe og buk, hvit på undersiden av vingene med svart innramming. Oversiden av vingene, bakkropp og stjert er svart-hvitt spraglete med et svart bånd bakerst på stjerten. Denne fjærdrakten er unik blant stormfuglene.

Flekkpetrellen hekker tallrike steder i Antarktis, og noen par hekker så langt nord som Aucklandøyene. Arten er mest utbredt på Den antarktiske halvøy og øyene i Scotiahavet. De hekker også andre steder på det antarktiske kontinent, samt på Sør-Georgia, Ballenyøyene og Kerguelen.

De opptrer i kolonier og legger rede på klipper eller fjellgrunn opptil en kilometer fra havet. Redene er enkel og vanligvis plassert under overheng for bedre beskyttelse. Et enkel egg legges i andre halvdel av november og ruges i omtrent 45 dager. Foreldrene skifter på rugingen og forsvarer redet ved å kaste opp illeluktende olje på inntrengere. Joer utgjør den største trusselen mot egg og unger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]