Flak 38

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Flak 38 monter på henger

Flak 38 er tysk for Flugabwehrkanon (Luftvernkanon/artilleri). 38 i navnet, betyr at kanonen ble tatt i bruk i 1938, ikke at den var en 38mm kanon. Under andre verdenskrig var Flak 38 standard luftvernartilleri, og med sine 20mm kunne den brukes mot lette stridsvogner og gjøre betydelig skade mot infanteri.

For å flytte kanonen var det mulig å montere den på en henger. Den kunne brukes selv når den stod på hengeren og ble meget populær blant tyskerne. Understellet bestod av tre «føtter». Hengeren var av enkel konstruksjon og var i seg selv en litt avansert ramme. Den ble montert ved at de to bøylene på selve kanonen ble festet inn under to kroker bak på hengeren. Deretter festet man den bakerste «foten» foran på hengeren.

Bruk og varianter[rediger | rediger kilde]

Flak 38 var veldig mye brukt som kanon på tyske kjøretøyer under andre verdenskrig. Blant annet på Wirbelwind, lette og tunge lastebiler, feltvogner og halvbeltekjøretøyer. Kriegsmarine brukte også flak 38 for luftvern på ubåter.

Flakvierling 38 uten skjold

I tillegg til å være montert på kjøretøyer kom den i to(?) versjoner, vanlig og en quad-kanon; Vierling. Vierlingen ble populær bak de tyske rekkene, men hadde noe mindre rekkevidde en den vanlige versjonen. Utseendemessig var de to versjonene litt ulike. Vierlingen var mer kompakt og skjoldet var litt annerledes. Den triangulære basen var imidlertid lik på begge versjoner og de kunne monteres på hengere på samme måte.