Fjellurvemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fjellurvemåler
Fjellurvemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lycia pomonaria
Hübner, 1790
Norsk(e) navn: fjellurvemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Lycia
Habitat: i fjellet
Utbredelse: Palearktis

Fjellurvemåler (Lycia pomonaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Som hos en del andre målere har hunnen sterkt reduserte vinger, hannens vinger er tynt skjellkledt og nesten gjennomsiktige. Den er funnet spredt i fjellet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en middelsstor (vingespenn 30 – 35 mm), kraftig, grå måler med tynt skjellkledte vinger. Antennene er fjærformede, kroppen tett kledt med oppstående, gråbrune hår (virker bustete). Vingene er temmelig smale og bare tett kledt med skjell langs forvingens fremkant. Forvingen har tre, mer eller mindre tydelige, grå tverrbånd, bakvingen ofte to slike bånd men disse er gjerne ganske utydelige. Mellomeuropeiske eksemplarer har gjerne mye gult på bakkroppen, de nordiske mindre. Hunnen er kort og tykk, mer eller mindre spoleformet, vingene er redusert til ca. 1,5 mm lange stumper. I motsetning til hunnen av myrlurvemåler mangler den en rekke av gule flekker langs ryggen. Kroppen er kledt med oppstående, hvitaktige hår. Larven er naken og gråbrun, med smale, mørk-kantede, gulaktige lengdestriper. Hvert kroppsledd har på ryggsiden et par kommaformede, svarte flekker og bak disse et par gule tverrstreker. På sidene har den en rekke av små, gule flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever først og fremst på bjørk, men er også funnet på blåbær, selje og hegg. Hannene fly i mai på leting etter hunnene som sitter i vegetasjonen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom- og Nord-Europa og videre østover gjennom Sibir til Kamtsjatka. I Norge er den funnet spredt i fjellområdene fra Hordaland i sør til Øst-Finnmark i nord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]