Fjellbloddråpesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellbloddråpesvermer
Fjellbloddråpesvermer på fjellet i Sømna i Nordland
Nomenklatur
Zygaena exulans
(Hochenwarth, 1792)
Populærnavn
fjellbloddråpesvermer
Hører til
bloddråpesvermere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: heier i fjellet
Utbredelse: den palearktiske sone

Fjellbloddråpesvermer (Zygaena exulans) er en sommerfugl som tilhører familien bloddråpesvermere (Zygaenidae). Den finnes i fjellet over hele Norge, i Nord-Norge også i lavlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 22-33 mm), grå og rød sommerfugl. Kroppen er kullsvart og kledt med ganske lange, utstående hår, bakkroppen er piperenser-aktig. Vingene er ganske tynt skjellkledte og delvis gjennomsiktige. Forvingen er blågrå med fem røde flekker, disse kan være mer eller mindre sammenvokste. Bakvingen er rosa med grå ytterkant. Larven er ganske hårete, svart med en rad av små, gule flekker langs hver side av ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til heier og skråninger i fjellet, og kan finnes ganske høyt opp der det er lite vegetasjon. Larvene kan leve på mange ulike planter, i Norge trolig mest på musøre (Salix herbacea), men også på krekling, planter i erteblomstfamilien og andre. De bruker to eller tre år på utviklingen. De voksne sommerfuglene svermer i solskinn en gang mellom juni og august, men på en lokalitet er flygetiden ganske kort, høyst to uker. Bestanden varierer kraftig fra år til år, dette synes i alle fall delvis å ha sammenheng med smågnager-syklene fordi store smågnager-bestander dreper mange av larvene. Larven forpupper seg i en hvit, vanntett kokong på et strå like over bakken.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i fjellområdene i Mellom-Europa, i Skottland, i Fennoskandia og det nordlige Russland, mot øst til Kasakhstan og Sibir. I Norge finnes den trolig i alle fjellområder, og kan enkelte år være meget tallrik. Noen steder har den blitt kalt russeflue, et navn som ellers brukes om hårmyggen russeflue Bibio pomonae. Lengst i nord kan den finnes like ned til havnivå.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]