Five Nights at Freddy’s

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Five Nights at Freddy’s
UtviklerScottGames, Steel Wool Studios, Illumix
UtgiverScottGames, Clickteam LLC USA, Illumix
SkaperScott Cawthon
Første spillFive Nights at Freddy's
Nyeste spillFive Nights at Freddy's: Security Breach
PlattformMicrosoft Windows, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, iOS, Android, Oculus Quest, Oculus Quest 2, Google Stadia
SjangerSkrekk
ModusEnspiller

Five Nights at Freddy's er en videospillserie skapt av Scott Braden Cawthon. Det første spillet i serien, som het Five Nights at Freddy's, kom ut i 2014.

Spill i serien[rediger | rediger kilde]

Five Nights at Freddy's[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillscenen er den fiktive pizzarestauranten «Freddy Fazbear's Pizza». Spilleren er en nattlig sikkerhetsvakt som skal forsvare seg mot dyrefigurer som er besatt av åndene til barn som ble drept, som man kan følge med på overvåkningskameraer. I spillet er det fem roboter: Freddy, Bonnie, Chica, Foxy og Golden Freddy.

Hovedfigurer[rediger | rediger kilde]

 • Freddy er hoved-antagonisten og lederen av robotene. Han er en bjørn med en flosshatt, og har fingeravtrykk på ansiktet. Ingen vet sikkert hvorfor, men det ligger mange teorier på Internett om dette. Han begynner ikke å vandre rundt før natt 3, og angriper kun fra høyre dør. Risikoen for å bli angrepet av Freddy øker for hver natt etter natt 3.
 • Bonnie er en kanin, og den mest aggressive av alle robotene. Han vandrer rundt fra natt 1, og kan hindre spilleren i å lukke døren. Han angriper kun fra venstre dør. Risikoen for å bli angrepet av Bonnie øker for hver natt.
 • Chica er en kylling, og den eneste kvinnelige roboten i spillet. Hun er en av de mest aggressive av alle robotene like etter Bonnie. Chica vandrer rundt fra natt 1, lik Bonnie. Hun angriper kun fra høyre dør.
 • Foxy er en rev som er i uorden og er derfor ikke utstilt av den fiktive pizzarestauranten. Han angriper fra natt 1, og er den mest uforventede under angrepet. Dette er fordi han angriper etter et tilfeldig mønster og angrepet skjer raskt. Foxy vandrer ellers ikke og oppholder seg i skjulestedet sitt. For å hindre i å bli tatt under angrepet må man høre etter lyden av skritt og reagere raskt nok ved å låse venstre dør før han når frem til spilleren. Risikoen for å bli angrepet av Foxy øker for hver natt, men kan bli unngått ved å se på han gjennom overvåkningskameraet som er stilt inn foran sjulestedet hans.
 • Golden Freddy er et navn gitt til denne mystiske figuren. Han er i bunn og grunn en gyllen versjon av Freddy, men mangler øyne og endoskjelett. Han kommer bare hvis man en sjelden gang ser et nærbilde av han på en plakat i det venstre hjørnet. Går man da tilbake til kontoret, sitter Golden Freddy foran spilleren. Tar man ikke opp kameraet med en gang, angriper han og krasjer spillet. Golden Freddy er derfor kjent som et "easter egg" innen spillsamfunnet.
 • Phone guy er den fyren som snakker til deg gjennom spillet. På Natt 1 snakker han om noe som heter «The bite of 87». Det han sa var: «It´s amazing how a human can live without the frontal lobe». («Frontal lobe» er forsiden av hjernen). I Natt 4 høres det ut som om Phoneguy blir drept av en av robotene. Mange tror at det var Bonnie, Chica eller Golden Freddy. Pusten til Chica eller Bonnie blir hørt og brølet til Golden Freddy blir hørt. I meldingen kan du høre Foxy banke på døra. Det betyr at vestre dør er stengt, så verken Foxy eller Bonnie kunne ikke drepe han. Du kan også høre musikken til Freddy i meldingen. Den kan du bare høre vis du går tom for strøm. Men Phone Guy gikk ikke tom for strøm så Freddy kunne heller ikke drepe han. Selve lyden du hører når han dør er brølet til Golden Freddy som beviser at Phone guy døde av Golden Freddy.

Five Nights at Freddy's 2[rediger | rediger kilde]

I november 2014 kom oppfølgeren til det første spillet ut.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Five Nights at Freddy's 2 utspiller seg etter alt å dømme før handlingen i det første spillet, noe som vises blant annet ved at figuren «Phoneguy» er i live, og at handlingen i spill nr. 2 foregår i 1987.

I dette spillet har Freddy Fazbear's Pizza åpnet igjen, og de gamle robotene, som er ødelagte og ubrukelige, blir nå brukt som reservedeler til de nye, redesignede og mer barnevennlige versjonene av robotene. Det er også to nye roboter i dette spillet. Dørene fra det første spillet er fjernet, og man har i stedet en Freddy-maske som man kan forkle seg med hvis en av robotene vandrer inn i rommet.

Hovedfigurer[rediger | rediger kilde]

 • Toy Freddy er ikke den nye versjonen av Freddy fra det første spillet men ble laget før. Han er en mer barnevennlig versjon av originalen, men ellers er atferden til Toy Freddy og Freddy veldig like. Toy Freddy er også den minst likte (ikke hatede) av alle robotene. For å få han til å dra bare lyser du på han et par ganger tar opp kameraet og gjentar det. Dukker han opp i kontoret ditt tar du på maske så fort du kan og venter.
 • Toy Bonnie er den nye redesignede versjonen av Bonnie. Han har en lysere blåfarge på kostymet sitt. Hvis han viser seg i en av luftekanalene tar du på maske og venter til han har "studert" deg for å se om du er nattevakten. (Han blir lurt av masken).
 • Toy Chica er den nye Chica. En uforklarig hendelse med henne er at hver gang hun begynner å vandre vekk fra scenen, forsvinner nebbet og øynene hennes, fordi hun skal se skummlere ut og gjøre mer skade. Av en eller annen grunn har Scott designet henne med hot pink undertøy.. Passer det egt i en pizzaresturang for barn?
 • Toy Foxy, eller Mangle, som den senere ble kalt, er den nye redesignede Foxy. Den er en «ta fra hverandre, sett sammen igjen-attraksjon», siden barna har ødelagt den dag etter dag, helt til de ansatte ga opp med å reparere den. Det var da de begynte å kalle den for «The Mangle». Mangle er en nokk en han etter da Phone Guy sa: "... I think the employees refer to him as just ... "The Mangle"..." Når man har vunnet den sjette natten, kommer man til et nivå hvor man kan tilpasse forskjellige elementer, blant annet intelligensen til robotene. Man kan også velge flere temaer. I et av temaene kalt "Ladies Night", spiller man mot Old Chica, Toy Chica og Mangle. Scott Cawthon har sagt at fansen kan velge selv om de vil kalle Mangle en hun eller han. Mangle er muligens Hunden til Susie(Chica), men dette er ikke bekreftet.
 • Balloon Boy, ofte forkortet BB, er en menneske-robot som selger ballonger. Han er en av de mest forhatte robotene i spillet. Når han kommer inn i kontoret hindrer han deg i å bruke lommelykten, uten den får man ikke blendet gamle Foxy som da vil komme til å angripe deg. Han hindrer deg også i å bruke lyset ventilasjoskanalene hvor noen av fiendene kan benytte for å komme inn til spilleren.
 • The Marionette, også kjent som The Puppet er en marionettedukke som oppholder seg inne i en gaveboks. Man må huske på å snurre opp en musikkboks for å holde den i boksen. Hvis man glemmer det, går han ut av boksen og angriper deg. Han blir ikke lurt av Freddy-masken.
 • Withered Freddy er ikke den gamle Freddy fra det første spillet men er fra Fredbears Family Diner. Han er aktiv i senere netter og lager en slags latter når han begynner og tulle med deg. Hvis han viser seg i kontoret ditt må du ta på deg maske lynkjapt for å få han til å gå vekk.
 • Withered Bonnie er en glemt øddelagt, den er fra Fredbears Family Diner, folk sier at de er de fra det første spillet men det er ikke sant. I dette spillet mangler han hele ansikte sitt og venstre arm. Hvis han viser seg i kontoret ditt må du ta på deg maske lynkjapt for å få han til å gå vekk.
 • Withered Chica er fra Fredbears Family Diner og ikke den fra det første spillet uansett til folks tro, Den har mistet hendene, og i stedet så er det masse kabler der hånda skulle vært. Kjeven hennes er strekket langt opp, og man kan dermed se endoskjelett-kjeven hennes. Hvis hun viser seg i kontoret ditt må du ta på deg maske lynkjapt for å få hun til å gå vekk.
 • Withered Foxy er en gammel Foxy fra Fredbears Family diner og heter muligens YArg Foxy. Han mangler deler av skinnet sitt, men ellers ser han veldig ut som Foxy fra det første spillet. Freddy-masken virker ikke på han, du må ikke blinke (spamme) med lommelykten mot ham. Han angriper ved å hive seg mot ansiktet ditt med åpne kjever.
 • Withered Golden Freddy kommer tilbake i Five Nights at Freddy's 2. Han dukker opp på natt 6, og hvis han er på vei må du blende ham med lommelykten din 2 ganger sånn at han ikke kan se deg, men kan hindre de andre robotene i å drepe deg.

Trivia[rediger | rediger kilde]

 • Balloon Girl, også forkortet JJ, er en figur i FNAF World som ser nesten ut som Balloon Boy bare at hun har lilla og blå lue og rosa øyne. Hun vises bare under kontorbordet og kan ikke skade deg.
 • Liv er en mann finner du en liten mann og tekst hvor det står "Lives". Så det kan ha vært Scott hadde planlagt å legge liv i spillet.
 • Shadow Bonnie, er en skygge av bonnie. Som noen ganger viser seg fram i kontoret. For og få han vekk må du ta på deg masken. Han har ikke mulighet til og skade deg. Ser du på han for lenge krasjer han spillet.
 • Shadow Freddy er en skygge av Freddy. Noen ganger kan du kan se ham sitte der egentlig Old Bonnie skulle sitte i Part and service rommet. Ser du på han for lenge krasjer han spillet.

Five Nights at Freddy's 3[rediger | rediger kilde]

I mars 2015 kom det tredje spillet ut. Det tar sted 30 år etter de forrige spillene, og Freddy Fazbears Pizza er nå blitt et spøkelseshus drevet av de nye eierne. I dette spillet er det bare en ekte robot, og seks fantomroboter.

 • Springtrap er den eneste ekte roboten. Han ser ut som Bonnie, bare gul i stedet for lilla og er den eneste roboten med fem fingre. Den øverste delen av det høyre øret hans mangler. Han er mest sannsynlig en originalmodell av Bonnie, sånn som Golden Freddy mest sannsynlig er en originalmodell av Freddy. Det viser seg at det ligger et lik inni Springtrap. Liket er det av morderen til de drepte barna som hjemsøker robotene. Barnas ånder jagde morderen inn på et rom hvor Springtrap-drakten befant seg. Morderen gjemte seg inni drakten og ble knust av mekanikken inni den.
 • Fantomrobotene er navnet gitt til hallusinasjonene til noen av de andre robotene. De ser ut som ødelagte og brente versjoner av robotene. De kan ikke drepe deg, men de kan forstyrre synet og hørselen din. Det er seks fantomroboter: Fantom-Freddy (muligens Golden Freddy), Fantom-Chica, Fantom-Foxy, Fantom-Mangle, Fantom-Puppet og Fantom-Balloon Boy.

Five Nights at Freddy's 4[rediger | rediger kilde]

23. juli 2015 kom Five Nights at Freddy's 4 ut. Dette spillet skiller seg ut. Denne gangen sitter du ikke på et kontor eller bruker kameraer, men du sitter i sengen din og må løpe fram og tilbake mellom dørene og skapet ditt, du må også huske å se bak deg.

 • Mareritt Freddy er en ødelagt versjon av Freddy. Han angriper fra sengen.
 • Mareritt Bonnie er også en ødelagt versjon, men bare av Bonnie. Han angriper fra venstre dør.
 • Mareritt Chica er en ødelagt versjon av Chica. Hun angriper fra høyre dør
 • Mareritt Foxy er en ødelagt versjon av Foxy. Han angriper fra skapet.
 • Mareritt Muffin er en ødelagt versjon av Chica's muffin som angriper fra høyre dør.
 • Plushtrap er Springtrap som et kosedyr som du må passe på at han ikke rekker fram til et X. Nesten som spillet "Rødt lys".
 • Mareritt Mangle er en ødelagt versjon av Mangle. Hun er bare i Halloween-versjonen av FNaF 4.
 • Mareritt Balloon Boy er en ødelagt versjon av Balloon Boy. Han er bare i Halloween-versjonen av FNaF 4.
 • Mareritt Puppet er en ødelagt versjon av Puppet. Han er bare i Halloween-versjonen av FNaF 4.
 • Jack-O-Bonnie er en Halloween versjon av Mareritt Bonnie. Han er bare i Halloween-versjonen av FNaF 4.
 • Jack-O-Chica er en Halloween versjon av mareritt Chica. Hun er bare i Halloween-versjonen av FNaF 4.

Five Nights at Freddy's: Sister Location[rediger | rediger kilde]

Det femte spillet i serien kom ut den 7. oktober 2016. Dette spillet skildrer seg ifra de forrige ved at man ved hver natt (nivå) så har man forskjellige oppgaver man må fullføre.

Spillet introduserer en rekke nye roboter:

 • Circus Baby, hun er hovedfienden i spillet
 • Ballora
 • Funtime Freddy
 • Funtime Foxy
 • Bon-Bon
 • Minireena
 • Bidybab
 • Ennard
 • Yenndo
 • Funtime Lolbit

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]