Fiskeregnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lluvia de Peces [1] eller Fiskeregnet er et meteorologisk fenomen som opptrer årlig, over det siste århundre i Honduras.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fiskeregnet er en folkelig myte fra Honduras. Fenomenet opptrer i regionen Yoro, og skjer i månedene mai til juli.

Vitner til fenomenet forteller at det hele begynner med mørke, tunge skyer, etterfulgt av lyn, torden, kraftig vind og tungt nedbør, i to til tre timer. Når regnet opphører finnes det hundrevis av fisk på bakken.[3][4][5] Lokalbefolkningen plukker, iflg. tradisjonen opp fisken, og bruker det i matlagingen.

Siden 1998 har Fiskeregn festivalen (Festival de la Lluvia de Peces) blitt arrangert i byen Yoro, Honduras.[6]

I juli 2006 dokumenterte et TV-team fra Honduras fenomenet; og der ble det rapportert at fenomenet har økt i intensitet i de siste år, og at man nå gjerne opplevet to slike fiskeregn i året.

Forklaring[rediger | rediger kilde]

Forklaringen som ofte brukes er av meteorologisk art; med sterke vinder og tungt nedbør.[7][8] Man har ment at fisken stammer fra Atlanterhavet, rundt 20 mil unna. Det knytter seg mye praktisk tvil til denne forklaringen; da selv om det kan skje på denne måten, så krever det en unaturlig rekke med tilfeldigheter for å få et slikt resultat, og at dette skal kunne skje regelmessig, er da antatt usannsynlig.

En annen forklaring er at fisken ikke kommer fra havet i det hele tatt, men er ferskvannsfisk som sogner til et lokalt fiskevann eller en elv; men der en del fisk forviller seg inn i underjordiske ganger og tunneler, og kommer til overflaten igjen ved tungt nedbør. Fenomenet skal ha blitt utforsket av National Geographic på 70-tallet og senere av The History Channel i USA.[9][10]. De fant at all fisken var omtrent like stor, rundt 15 cm stor, og at den var helt blind. Eksperter verifiserte funnet, men fant ingen bevis på underjordiske vann eller tunneler. De kom dog også til denne konklusjonen; at fisken lever under jorden i elver eller tunneler, men aldri er utsatt for lys, og derfor blir helt blinde.

Det eksisterer også en religiøs forklaring på fenomenet, som mange av lokalbefolkningen setter sin lit til. Historien forteller nemlig at den spanske katolske presten José Manuel Subirana besøkte området fra 1856 til 1864, og støtte på mye fattigdom. Som et resultat ba presten i tre dager og tre netter til Gud om et mirakel som kunne hjelpe den utarmede befolkningen med mat. Siden, forteller historien, har fiskeregnet pågått.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Francisco Antonio Rizzuto, Veritas argentina: Volume 15
  2. ^ «La comunidad hondureña en la que ‘llueven’ peces». The New York Times 2017-07-18. 
  3. ^ J. Efraín Castellanos García. Atlas geográfico de Honduras. Corporación Editora Nacional, Servicopiax Editores. 
  4. ^ Noé Pineda Portillo. Geografía de Honduras. M.D.C. 
  5. ^ Arnoldo Argüello Gil. Geografía de Centro América. Impreso en la Editorial Recalde. 
  6. ^ Campos, Orsy. «Un pueblo en fiesta». Revista Hablemos 2012-09-19 (Spanish). Arkivert fra originalen 7. februar 2012. Besøkt 8. april 2021. 
  7. ^ «Lluvia de Peces (Rain of Fish)». Atlas Obscura 2010-06-28. 
  8. ^ «Lluvia de peces en poblacion hondurena». El Universo 2003-09-14. 
  9. ^ The UnXplained: Extreme Weather Mysteries, Season 1 Episode 13, History Channel, A+E Networks, 2020-03-28.
  10. ^ History Channel presenta un reportaje de la lluvia de peces en Yoro Honduras Tips, 2020-07-27. (Spanish)