Fish (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fish
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsEastern Cape
Lengde644 km
MunningIndiahavet
Kart
Great Fish River
33°29′34″S 27°07′52″Ø

Fish River, også kalt Great Fish River for å skille den fra den namibiske Fish River, er en elv som renner gjennom den sørafrikanske provinsen Eastern Cape. Elven er 644 km lang og flyter ut i Indiahavet. Elven renner vanligvis året rundt, selv om dens øvre del starter i en tørr region. Vann fra Oranje kan bli brukt til å holde elven flytende i tørre perioder.

I det 19. århundre var elven grensen til Kappkolonien og ble hardt bestridt under xhosakrigene mellom 1779 og 1878 mellom den innfødte xhosanasjonen på den ene siden og nederlandske bønder og nybyggerne i 1820 fra Storbritannia på den andre, og i 1835 fikk fingostammen slå seg ned på elvens bredder. Under apartheid utgjorde de nedre delene den vestlige grensen av det nominelt uavhengige bantustanet Ciskei.

Et betydelig vannprosjekt førte i 1970–årene vann fra Oranje via Fish River for agrikulturelt og industrielt bruk. Tunnelen som gjorde dette mulig var et betydelig foretak med sitt inntak ved Oviston. Oviston ligger på bredden av Gariep-dammen.

Til tross for sitt navn finner fiske i elven hovedsakelig sted i de nedre delene av elven og er primært et fritidsfiske. Årlig er Fish River kanomarathon en populær kanobegivenhet som finner sted i flere dager fra Cradock til munningen. Dykking i områdene ved Fish Rivers munning er litt av en opplevelse takket være de tallrike skipsvrakene som fins der, SS «Cariboo», SS «Kilbrennan» og «Waterloo» for å nevne noen få.

Cradock er en betydelig bye som elven renner gjennom. Området mellom Port Elizabeth og Fish River er kjent som Sunshine Coast.

Great Fish Point er et fyrtårn som ligger nær munningen av elven, rundt 25 km fra feriestedet Port Alfred. Før fyrtårnet ble bygget i 1898 ble to skipslanterner som viste grønne lys reist i en flaggstang ved Port Alfred, men disse lysene viste seg å ikke være nok. Systemet som ble brukt til å rotere lensen med, er fremdeles intakt og på utstilling. Fyrtårnet er bare ni meter høyt, men det er plassert på 76 moh.