Fiona Thornewill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiona Thornewill
Født10. juli 1966 (53 år)
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen

Fiona Thornewill (født 10. juli 1966 i Nottinghamshire i England) er en engelsk oppdager og polfarer som i 2003/2004 nådde Sydpolen helt alene og helt uten hjelp.

Thornewill brukte 42 dager på å nå Sydpolen i 2004. Fiona drev med flere idretter som barn, spesielt turn, hestesport og hun gikk på skøyter. Hun ble utdannet ved Lowes Wong Junior School i nærheten av Southwell før hun begynte ved The Rodney School i Kirklington i Newark and Sherwood. Senere jobbet Fiona som administrator for det britiske flyvåpenet RAF hvor hun kunne få erfaring med å fly og med gliding. Hun åpnet også sin egen gymsal, men tragedien rammet henne da hennes mann, Bill, ble drept i en bilulykke.

I 1992 møtte Fiona sin nåværende ektemann, Mike, som introduserte henne til flere utendørs idretter som f.eks. fjellklatring. Mike hadde også ambisjoner om å krysse Sydpolen og disse planene ble Fiona oppfordret til å følge etter. I 2000 ble Michael og Fiona det første ekteparet til å nå Sydpolen sammen. Catherine Hartley var også med dem på denne turen som en guide. Thornewill ble tildelt Order of the British Empire for sine tjenester for Storbritannia.

I 2001 satte Mike og Fiona opp en ny ekspedisjon, denne gangen hadde de planer om å komme seg helt til Nordpolen, og samtidig samle inn penger til forskjellige veldedighetsorganisasjoner i løpet av denne prosessen. For å guide dem var den kanadiske fjellklatreren og arktiske eventyreren Paul Landry med. De nådde sin destinasjon på Nordpolen etter 56 dagers vandring.

Fionas største prestasjon kom i 2004, da hun nådde Sydpolen den 10. januar dette året, og hun slo dermed sin største rival Rosie Stancer under denne prosessen. Den forrige rekorden på å nå denne polen var på 44 dager, og den forrige bestetiden for en kvinne var på 50 dager. Denne rekorden var satt av den norske polfareren Liv Arnesen.