Fiolett båndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiolett båndmåler
Fiolett båndmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthorhoe decoloraria
Esper, 1806
Xanthorhoe munitata
Norsk(e) navn: fiolett båndmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Xanthorhoe
Habitat: heier
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Fiolett båndmåler (Xanthorhoe decoloraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den lever på heier og andre åpne områder og er funnet over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 19 – 26 mm), slank, lysgrå måler. Forvingen er rødlig eller fiolettaktig brun ved roten og har også et bredt, smalt svartkantet tverrbånd av samme farge midt i vingen. Dette båndet er bredest ved vingens fremkant og midten av ytterkanten er rundt utbuktet (ikke tannet). Vingens ytterkant er gråaktig. Bakvingen er silkeaktig hvit. Larven er naken bortsett frå noen korte børster, lysbrun på ryggen med en bred, mørkebrun sidestripe og hvitgul buk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fiolett båndmåler finnes på lyngheier og andre åpne områder. Larvene lever på marikåpe (Alchemilla spp.), trolig også på andre lave urter. De voksne målerne flyr om natten i juni – august og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si at den forekommer både i den palearktiske sone og Nord-Amerika. Den finnes over det meste av disse områdene, men synes å mangle i deler av Sørvest-Europa og de sentrale delene av USA. I Norge er den funnet over hele landet, og er ofte ganske vanlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]