Finlands nasjonalmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finlands nasjonalmuseum
Nationalmuseum på Mannerheimvägen i Helsingfors
PlasseringEtu-Töölö[1]
ArkitektGesellius, Lindgren, and Saarinen
Etablert1916, 1910
Åpnet1916
Årlig besøkstall447 139
Kart
Finlands nasjonalmuseum
60°10′30″N 24°55′54″Ø
AdresseMannerheimintie 34, 00100 Helsinki
Nettstedhttps://www.kansallismuseo.fi/, https://www.kansallismuseo.fi/fi/, https://www.kansallismuseo.fi/sv/, https://www.kansallismuseo.fi/en/

Finlands nasjonalmuseum (finsk: Kansallismuseo) er et historisk museum som forsker i og formidler Finlands historie fra de tidligste tider til i dag. Museet ligger i Mannerheimvägen i Helsingfors.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Den nasjonalromantiske bygningen ble tegnet av de tre arkitektene Herman Gesellius, Armas Lindgren og Eliel Saarinen. Byggets eksteriør etterligner middelalderske finske steinkirker og slott. Bygningens interiør er i jugendstil. Museet ble bygd fra 1905-1910 og ble åpnet i 1916. Museet fikk först namnet Statens historiska museum och senare namnet Nationalmuseum.

I museets lobby er det fresker av Akseli Gallen-Kallela i taket. Freskene ble malt i 1928, etter forbilde av fresker i Finlands paviljong under verdensutstillingen i Paris 1900.

Museet ble sist rehabilitert i 2000.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Museets faste utstillinger består av fem deler: Finlands förhistoria, som er landets største arkeologiske utstilling; Riket, som behandler kultur og samfunn i Finland fra middelalderen til 1900-tallets begynnelse; Jorden och folket viser livet på landsbygda før industrialiseringen; 1900-talets avdeling skildrer det selvstendige Finland; og Skattkammaren som er en utstilling av mynter, medaljer, sølv, smykker og våpen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ kartta.hel.fi[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]