Finderup-bunkeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Finderup-bunkeren er et militært bunkeranlegg beliggende i Finderup øvelsesterreng vest for Viborg i Danmark. Bunkerens offisielle navn er Bunker 7.[1] Anlegget ble bygget på begynnelsen av 1980-tallet under Den kalde krigen. Det rå bygningsverk kostet ca. 600 millioner kroner, som ble betalt av NATO-infrastrukturmidler.

Bunkeren er bygget til å motstå treff av atomvåpen inntil en viss størrelse. Den kan operere uavhengig av tilførsler utenfra i en periode.

Anlegget ble primært bygget som krigshovedkvarter (Static War Headquarters) for NATO-kommandoen, som på dansk kaltes Enhedskommandoen og i NATO-terminologi Commander Baltic Approaches (COMBALTAP). Kommandoen hadde fredshovedkvarter i lokaliteter på Flyvestation Karup. Dessuten var der fra begynnelsen et NATO-kommunikasjonsknutepunkt i bunkeren.

I 1994 flyttet enda en NATO-avdeling inn i bunkeren; et luftoperasjonssenter kalt Combined Air Operations Center Finderup.

I 2004 ble COMBALTAP, som i mellomtiden hadde skiftet navn til Joint Command North East, nedlagt, og krigshovedkvarteret forsvant dermed fra Finderup-bunkeren. Til gjengjeld ble CAOC 1 kraftig udvidet ved samme anledning. Det er dog meningen at luftoperasjonssenteret i 2013 skal flyttes til fasiliteter på Flyvestation Karups område. Deretter vil kun kommunikasjonssenteret være tilbake i Finderup-bunkeren. Denne står kanskje også for en nedleggelse.

Fra den danske fredsbevegelsens side var det stor motstand mot byggingen av bunkeren. Man mente blant annet feilaktig at bunkerens formål var å muliggjøre bruk av atomvåpen fra dansk område i en krigssituasjon. I juni 1984 ble det opprettet en kvinnefredsleir på et areal i bunkerens nærhet. Leiren bestod inntil september 1985.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Poul Holt Pedersen og Karsten Pedersen (2010): Danmarks dybeste hemmelighed, Regan Vest – regeringens og kongehusets atombunker, Billesø & Baltzer.
  2. ^ Ann-Dorte Christensen (1989): Ulydige kvinders magt - Kvindefredslejren ved Ravnstrup som politisk proces, Ålborg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]