Finasterid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finasterid
Systematisk (IUPAC)-navn
Identifikatorer
CAS-nummer98319-26-7
ATC-nummer
PubChem57363
DrugBank01216
ChemSpider51714
Kjemiske data
FormelC₂₃H₃₆N₂O₂
Molmasse372,278 g/mol
SMILESCC12CCC3C(C1CCC2C(=O)NC(C)(C)C)CCC4C3(C=CC(=O)N4)C

Finasterid er et legemiddel som bl.a. brukes for å behandle androgen alopeci (hårtap) hos menn og forstørret prostata. Finasterid er en type II 5-alfa-reduktase (5aR)hemmer som reduserer omdannelsen av testosteron (T) til det langt kraftigere mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT) og har vært benyttet i behandling av godartet prostataforstørrelse. Ifølge studier kan finasterid redusere det totale serum DHT-nivået i kroppen med opp til ~65-70%. Studier viser at finasterid kan resultere i en ~15% økning av testosteron ved hemming av enzymet 5a-reduktase. Dette kan igjen føre til litt økte østradiol-nivåer gjennom aromatisering på grunn av høyere fritt testosteron. Finasterid har derfor liten hormonell påvirkning.[1]

Menn med alopecia androgenetica har forhøyede nivåer av DHT i områder av hodebunnen med hårtap. DHT bidrar til en forkortet vekstfase, miniatyrisering av hårfolliklene og færre antall synlige hår. Finasterid reduserer DHT i serum og hodebunn. Resultatet er en hemming og reversering av miniatyriseringprosessen.

Effekt[rediger | rediger kilde]

Det er observert økning i antall hår på 66% av brukerne over en periode på 2 år ved bruk av finastrerid, mot 7% for placebo. Finasterid som legemiddel selges under navnet Propecia. Legemidlet er registrert i USA, Canada, Sverige, New Zealand og Mexico. Statens legemiddelverk har ikke godkjent registreringssøknad i Norge, men preparatet er tilgjengelig på registreringsfritak.

Virkemiddelet finasterid selges under forskjellige navn av ulike legemiddelselskaper, markedsført for forskjellige tilstander og i ulike doser. MSD (Merck Sharp & Dohme) har patent på å selge virkemiddelet for bruk mot hårtap, og selger det til dette formålet under navnet Propecia i doser på 1mg finasterid per tablett. Legemiddelet selges også av MSD under navnet Proscar for behandling av forstørret prostata i doser på 5mg finasterid. Generiske legemidler er også tilgjengelige fra andre selskaper. Prisen er sterkt varierende, men mye høyere for Propecia enn andre varianter.

Bieffekt[rediger | rediger kilde]

Bivirknigene ved bruk er få og vil normalt forsvinne dersom man slutter med medikamentet. Hos 1-2% av brukerne er følgende bivirkninger observert:

  • Redusert seksuell lyst
  • Problemer med ereksjon
  • Problemer med ejakulasjon
  • Gynekomasti (veldig sjeldent)

Doping[rediger | rediger kilde]

Preparatet står ikke på WADAs liste over stoffer som er forbudt å bruke[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PROPECIA® (finasteride) Tablets, 1 mg». dailymed.nlm.nih.gov. Besøkt 18. november 2016. 
  2. ^ Finasterid hos Felleskatalogen.no