Hopp til innhold

Filmhøyskolen i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leon Schiller statlige skole for film, fjernsyn og teater i Łódź (polsk Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, forkortet PWSFTviT) er en filmskole for regissører, kameramenn og skuespillere.

Filmskolen ble grunnlagt 8. mars 1948,[1] og har fostret mange verdenskjente kameramenn og regissører, blant annet Roman Polański, Krzysztof Kieślowski, Jerzy Skolimowski, Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Barbara Sass, Juliusz Machulski og Andrzej Munk. Skolen er i dag en av de mest berømte institusjoner for høyere utdanning i Łódź, og består av fire fakulteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Filmhøyskolens sete i Oskar Kons palass

Leon Schiller statlige høyskole for film, fjernsyn og teater ble opprettet i 1958 ved sammenslåingen av to høyskoler i ŁódźDen statlige filmhøyskole (opprettet 1948) og Den statlige høyskole for skuespill (opprettet i 1949 som erstatning for Den statlige høyskole for teater i Warszawa med sete i Łódź, forandret til Leon Schiller statlige høyskole for teater i 1954).

Høyskolene ble opprettet i Łódź hovedsakelig som følge av at det var umulig å gjenopprette filmindustrien i tilintetgjorte Warszawa i de første etterkrigsårene.

Den første rektor ved skuespillerskolen (som på den tiden bar navnet «Den statlige høyskole for teater i Warszawa med sete i Łódź») var den berømte polske skuespilleren Leon Schiller. I 1949 ble skolen flyttet til Warszawa, og i dens plass oppstod Den statlige høyskole for teater, hvis rektor i årene 1950-1952 var Kazimierz Dejmek. Skuespillerskolens unike struktur og organisering ble senere kopiert til analoge skoler i Warszawa, Kraków og Wrocław.

Virksomheten til Den statlige filmhøyskole var i stor grad med på å utforme dens legende allerede før den ble slått sammen med skuespillerskolen i 1958. Den hadde utdannet en rekke regissører og filmfotografer – blant annet Andrzej Munk, Janusz Morgenstern, Andrzej Wajda og Kazimierz Kutz – som utformet «den polske filmskolen».[2]

I 1954 begynte Roman Polański å studere ved skuespillerskolen. Etter sammenslåingen av de to skolene i 1958 begynte kanskje den fremste periode i skolens historie. Skolen ble et slags «laboratorium for moderne kunst», hvor musikk, litteratur og maleri utviklet seg ved siden av film og teater. Suksessene fra denne perioden var utvilsomt resultatet av stemningen og det pionerske læreprogrammet skapt av skolens rektor Jerzy Toeplitz.

Storhetstiden ble brutt i 1968, da Jerzy Toeplitz som følge av politiske omveltninger mistet rektorstillingen, samtidig som de fremste av skolens forelesere forlot institusjonen. Etter 1970 gjenvant skolen imidlertid sin tidligere karakter, takket være sin nye rektor Wojciech Has, som gjenopprettet det gamle programmet til Jerzy Toeplitz og gjeninnsatte de fleste av skolens forhenværende forelesere. På 1970-tallet utdannet skolen mange skuespillere, regissører og filmfotografer som fortsatt er aktive på lerretet, i fjernsynet og teateret – både i Polen og i utlandet.

Blant skolens tallrike alumni (og i ett tilfelle en student) som har mottatt flere prestisjefulle polske og utenlandske filmpriser, kan nevnes Andrzej Wajda (Oscar og Gullpalmen), Roman Polański (Oscar og Gullpalmen), Jerzy Skolimowski (Gulløven-ærespris), Krzysztof Zanussi (Gulløven), Krzysztof Kieślowski (Gulløven) og Zbigniew Rybczyński (Oscar)).

Norske alumni fra Den polske filmskolen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Education Database Arkivert 9. desember 2014 hos Wayback Machine. Besøkt 7.desember 2014
  2. ^ Filmhøyskolen i Łódź på www.culture.pl (pl) Besøkt 7.desember 2014.
  3. ^ «Magnus Meyer Arnesen». IMDb. Besøkt 4. februar 2020. 
  4. ^ «Jonas Matzow Gulbrandsen». IMDb. Besøkt 4. februar 2020. 
  5. ^ «Marius Matzow Gulbrandsen». IMDb. Besøkt 4. februar 2020. 
  6. ^ «Ellen Lande». IMDb. Besøkt 4. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]