Filippinsk engelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Filippinsk engelsk (engelsk: Philippine English) er en dialekt av engelsk talt og brukt på Filippinene av media og den store majoriteten av utdannede filippinere. Engelsk læres på skoler som et av to offisielle språk i landet, og det andre er filippinsk, en standardisert dialekt av tagalog.

De fleste filippinere forstår, skriver og snakker engelsk, tagalog og sine respektive lokale språk. Engelsk er brukt i utdannelse, religiøse sammenhenger, trykt og kringkastet media og forretninger, selv om antallet som snakker det som et andrespråk klart er flere enn de som taler det som morsmål.[trenger referanse] For emner som sykepleie, medisin, beregning og differensialregning, er engelsk det foretrukne språk i lærebøker, for kommunikasjon etc.[trenger referanse] Veldig få ville foretrukket høyteknologiske bøker på landets språk.[trenger referanse] Filmer og TV-programmer på engelsk blir ikke tekstet.

Engelsk, slik som det er talt på Filippinene, er mer lik nordamerikansk engelsk enn for eksempel britisk eller australsk engelsk.[trenger referanse] Imidlertid har ikke lærerne på filippinske skoler engelsk som morsmål og tenker derfor med austronesisk istedenfor germansk setningsstruktur.[trenger referanse] Unormert bruk kommer av at de har engelsk som andrespråk.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nelia G. Casambre: What is Filipino English? I: Philippine Journal for Language Teaching. Vol. 14, 1986, s. 34–49.
  • Ma. Lourdes S. Bautista (red.): English is an Asian Language: The Philippine Context. Macquarie Library, Sydney 1997.
  • Ma. Lourdes G. Tayao: Philippine English: Phonology. I: Rajend Mesthrie (red.): Varieties of English: Africa, South and Southeast Asia. Mouton de Gruyter, Berlin/ New York 2008, ISBN 978-3-11-019638-2, s. 292–306.
  • Peter Trudgill, Jean Hannah: International English: A Guide to Varieties of English Around the World. 6. opplag. Routledge, Abingdon 2017, ISBN 978-1-138-23369-0.