Filippinsk engelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Filippinsk engelsk (engelsk: Philippine English) er en dialekt av engelsk talt og brukt på Filippinene av media og den store majoriteten av utdannede filippinere. Engelsk læres på skoler som et av to offisielle språk i landet, og det andre er filippinsk, en standardisert dialekt av tagalog.

De fleste filippinere forstår, skriver og snakker engelsk, tagalog og deres respektive lokale språk. Engelsk er brukt i utdannelse, religiøse sammenhenger, trykt og kringkastet media og forretninger, selv om antallet som snakker det som et andrespråk klart er flere enn de som taler det som morsmål. Likevel, for høyteknologiske emner som sykepleie, medisin, beregning og differensialregning, er engelsk det foretrukne språk i tekstbøker, for kommunikasjon etc. Veldig få ville foretrukket høyteknologiske bøker på landets språk. Filmer og TV-programmer på engelsk blir ikke tekstet og er forventet at man forstår direkte.

Engelsk, slik som det er talt på Filippinene, er veldig lik nordamerikansk engelsk. Imidlertid har ikke lærerne på filippinske skoler engelsk som morsmål og tenker derfor med austronesisk istedenfor germansk setningsstruktur. Unormert bruk kommer av at de har engelsk som andrespråk.