Filemon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Filemon var mottakeren av et privat brev fra Apostelen Paulus. Dette brevet er en bok i Det nye testamente, Paulus' brev til Filemon. Filemon ble sannsynlignis omvendt til kristendommen av Paulus (Fil 19) og har deretter støttet ham i hans misjonsarbeid (Fil 1). Tradisjonelt antas Filemon å ha vært bosatt i Kolossai i Frygia. Men bostedet hans er ikke er nevnt i brevet selv, isteden blir det utledet fra en omtale av hans slave, Onesimus, i Paulus' brev til kolosserne.

Ifølge kirkelig tradisjon eller legende ble Filemon senere de kristnes anfører eller biskop[1] i sin hjemby Kolossai. Ham tiskrives å ha lidd martyrdøden under keiser Nero sammen med Apphia, Archippos og Onesimus i Kolossai. På befaling av stattholderen Artokles skal han ha blitt pisket, og deretter, når nedgravd til hoftene, blitt stenet i hjel.[2]

I Dorotheus av Tyros' liste over de sytti apostler beskrives imidlertid Filemon som biskop av Gaza.

Minnedager[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Const. Apost., VI, 46
  2. ^ Martyrologium Romanum oppsummerer historien som den er akseptert i øst: «Da hedningene under keiser Nero brøt seg inn i kirken på festen for Diana i Kolossae i Frygia, og resten flyktet, ble Filemon og Appia tatt. Etter ordre fra guvernør Artoclis ble de pisket og deretter gravd ned i en dynge til midjen, hvor de ble steinet».