Fil:NORMASH (1952) (16005170175).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(4 223 × 2 720 piksler, filstørrelse: 910 KB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Lysbilde / Dias Dato / Date: 1952 Fotograf / Photographer: Inger Schulstad (1920 - 2010) Sted / Place: NORMASH, Korea

Wikipedia: Norwegian Mobile Army Surgical Hospital

Wikipedia: Koreakrigen (1950 - 1953)

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H49.B01.B1066

Merknad: Dr. Inger Schulstad (1920 - 2010) er nr. 2 fra høyre. Nr. 1 fra venstre mulig Dr. Fredrik Blom-Hartvigsen. Nr. 4 fra venstre mulig oberst Dr. Erling Hjort.

Aftenposten Mandag 28. april 1952 s. 1 - 2:

Tredje kontingent til feltsykehuset er ferdig uttatt

Nesten alle som er ute nu, vil reise hjem igjen

De nye mannskaper til tredje kontingent ved det norske feltsykehuset i Korea er nu endelig tatt ut for de aller fleste stillingers vedkommende. Det er bare to eller tre stillinger som ennu ikke er helt sikkert besatt, fordi de som er tatt ut, foreløpig ikke har fått ordnet seg med permisjon. I alt er det tatt ut 91 kvinner og menn.

Som tidligere meldt i Aftenposten blir overlege ved Akershus fylkessykehus, doktor Erling Hjort, den neste sjef for feltsykehuset. Han reiser østover alene allerede den 3. mai. Som sjef for sykehuset har overlege Hjort rang av oberst. Hans nærmeste medarbeidere ved sykehuset blir de to kirurgiske spesialistene Fredrik Blom-Hartvigsen og O. Steenberg. Hartvigsen kommer fra sykehuset i Lillehammer og Steenberg fra Trondheim. Indremedisiner blir overlege ved sykehuset i Tromsø, dr. med. E. Skouge. Røntgenlege ved sykehuset blir dr. J. A. Broch som nu er ved Vestfold fylkessykehus Tønsberg.

Det reiser en kvinnelig lege til Korea i denne kontingenten, nemlig dr. Inger Schulstad som for tiden arbeider ved sykehuset i Gjøvik. Sammen med N. Bull, nu ved sykehuset på Skarnes, skal dr. Schulstad være kirurgisk assistentlege.

Av kandidatleger reiser doktorene A. Sund, R. Natvig, Per Slaatto og H. O. Riddervold. De tre siste har tjenstgjort ved militære avdelinger i Norge eller i Tysklandsbrigaden. To av legene som er i Korea nu, skal fortsette også i tredje kontingent. De to er dr. Leif Buer og dr. Ivar Dommersnes.

Som oversøster ved feltsykehuset reiser denne gang sjefsøster i Forsvarets Sanitet, Ruth Andresen. Hun avløser Ingebjørg Skoghaug. Foruten søster Ruth reiser 14 andre søstre østover. De er Emma Folven som kommer fra Ullevål sykehus, Dagny Randgård, Europahjelpen; Else Sannes, Tysklandsbrigaden; Anne Grønhaug, Haukeland sykehus ved Bergen, Dagny Forberg, Oslo Helseråd; Aslaug Berland, Rikshospitalet; Kristine Gjermundsen, Forsvarets Sanitet, Henny Henriksen, Forsvarets Sanitet; Kari Bach Gansmo, Sjøforsvarets Sanitet; Gerd Brun og Ruth Helleansås, begge fra Tysklandsbrlgaden; Valborg Fossheim, Oslo (privat røntgeninstitutt); Ingrid Jensen, Akershus fylkessykehus og Berit Røe, Ullevål sykehus.

Til den administrative delen av feltsykehuset er tatt ut som administrasjonssjef Karl Petter Steinum. Sjef for materiellavdelingen blir B. Øye, transportsjef Hans V. Tandberg, adjutant T. Bjerkan og troppsoffiser T. G. Hanssen. Som feltprest er uttatt nuværende sogneprest i Risør, Kåre Helle. Han har tidligere vært sjømannsprest. De administrative stillingene er for de flestes vedkommende besatt med militært personell fra Forsvarets Sanitet eller andre avdelinger. Foruten de ovennevnte mannskaper er tatt ut 23 sykepassere, 6 kokker, 12 bilmekanikere, 2 håndverkere, 10 vaktmenn og 6 diakoner.

Major A. N. Førde forteller til Aftenposten at det også denne gang har vært vanskelig å skaffe folk til de høyeste stillingene både i legeavdeling og administrativ avdeling ved sykehuset. Derimot har det vært stor søkning til alle andre stillinger. Det kom inn ca. 600 søknader før fristen utløp den 1. mars. Sjefsøster Ruth forteller at også sykesøstrene har vært flinke til å søke. De 14 som reiser er tatt ut blant 64 søkere.

Første pulje på 10 mann, hvorav fem leger, reiser til Korea med fly den 8. mal, og siden reiser alle de andre med korte mellomrom inntil den 4. juni, da siste pulje drar. Samtldig med at de nye folkene reiser ut, kommer de som nu er ute tilbake. Det er bare ganske få som skal være et halvt år til ved feltsykehuset denne gangen.

Adresseavisen lørdag 1. november 1952 s. 1 og siste side:

Det norske felthospital i Korea har behandlet over 20.000 pasienter

Dr. Inger Schulstad den eneste kvinnelige læge som arbeider i kampsonen

Seoul 31. (NTB) Over 20,000 pasienter er blitt behandlet ved det norske felthospitalet i Korea siden det begynte sin virksomhet i juli i fjor, og det er foretatt over 4000 operasjoner. Det er sjefen for det mobile norske feltlasarett i Korea, oberst Petter Sundt fra Trondheim som gir disse opplysninger til den amerikanske informasjonstjenesten. - Jeg er stolt over den innsats som det norske feltlasarett har gjort, sier han. Vårt arbeid har vært av den aller største betydning.

Det norske felthospitalet har den eneste kvinnelige lege som arbeider i kampsonen i Korea. Det er kaptein Inger Schulstad fra Elverum. Hun er forresten ikke helt ukjent med krigsforhold, og har tidligere gjort tjeneste ved en FN-avdeling under kampene mot partisanene i Hellas.

— Det er en opplevelse å se hvor godt samarbeidet er mellom representantene for de mange nasjoner som arbeider og kjemper sammen her i Korea, sier hun. —Hun har planer om å fortsette arbeidet her ute lenger enn de seks måneder som hun opprinnelig har bundet seg for. Vi har en sterk følelse av at vi virkelig er til nytte og hjelp her. Derfor vil jeg også gjerne fortsette så lenge som mulig, sier kaptein Schulstad.

Røntgenspesialisten i den norske sanitetstroppen er også en kvinne, nemlig Kristine Gjermundsen. Hun er heller ikke ny når det gjelder humanitært arbeid for FN. Tidligere har hun vært medlem av FN-avdelinger som har ytet medisinsk hjelp til barn både i Polen og i Israel. Også hun sier at hun har høstet rike erfaringer i Korea.

En annen av hospitalets offiserer, major Karl Steinum, Oslo, sier det er viktig at norsk sanitetspersonell får anledning til å arbeide sammen med amerikanerne og lære deres metoder å kjenne. Det er ikke minst av betydning av hensyn til NATO-pakten hvor amerikanere og nordmenn arbeider side ved side.

Det norske felthospitalet har behandlet soldater fra praktisk talt alle de nasjoner som er med i FN-styrkene. — De er så tapre, forteller kaptein Schulstad. Jeg tror aldri jeg noensinne har hørt noen av dem klage, uansett hvor hardt såret de har vært når de er bragt inn her.

Aftenposten mandag 3 november 1952 s. 3:

Inger Schulstad — mest populære lege ved fronten

Det norske felthospital har den eneste kvinnelige lege som arbeider i kampsonen, Inger Schulstad fra Elverum. Lederen for Koreakontoret i Oslo, major Alf Volckmar, forteller at hun er den mest populære lege ved fronten. Dr. Inger Schulstad ble sendt avsted til Korea i begynnelsen av mai, og vi venter henne tilbake i denne måneden. Hvis hun da Ikke søker om forlenget tjenestetid, forteller major Volckmar. — Hun har arbeidet på kirurgisk avdeling ved selve fronten

— Dr. Inger Schulstad har gjort lignende innsats før. I 1950 var hun seks måneder i Hellas som leder av et internasjonalt tuberkulose- og vaksinasjonsteam. I 1949 var hun tre uker på legekongress i England. Senere har hun arbeidet som kandidat ved Elverum fylkessykehus og som assistentlege ved Oppland Fylkessykehus. Dr. Inger Schulstad er 32 år gammel.
Dato
Kilde NORMASH (1952)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim Byarkiv på https://www.flickr.com/photos/29160242@N08/16005170175. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 13. desember 2014 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

13. desember 2014

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende13. des. 2014 kl. 23:39Miniatyrbilde av versjonen fra 13. des. 2014 kl. 23:394 223 × 2 720 (910 KB)4ingTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Den følgende siden bruker denne filen:

Global filbruk

Følgende andre wikier bruker denne filen: