Fil:Fo30141711070023 Høsttakkefest Universitetsplassen (Oslo) 1940-10-06 (NTBs krigsarkiv, Riksarkivet).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(8 342 × 6 208 piksler, filstørrelse: 14,23 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse
Norsk bokmål: Høsttakkefest Universitetsplassen (Original bildetekst)



Omtalt i hovedoppslaget på første side i Aftenposten mandag 7. oktober 1940:

Det nye Europa under Tysklands og Italias ledelse. Eneste oppgave – arbeide for sine folks vel, og å tjene dem i ro, fred og orden. Tale av Reichskommissar Terboven ved den tyske høsttakkefest igår.

Den tyske høsttakkefest på Universitetsplassen igår hadde samlet tusener av mennesker, som overvar høitideligheten. Midt på plassen var det reist en mektig «høststang» med et stort opbygget podium omkring. På universitetsbygningene var fasadene pyntet med mange flagg og på universitetstrappens nederste avsats var det reist en talerstol, smykket med store rognebærklaser og granbar og flankert av kornnek. Ved siden av talerstolen bugnet det på to border av markens grøde, store gresskar, gulerotbunter og blomkål, vindrueklaser og annen frukt. Rundt omkring var plassert bondens viktigste redskaper under optagningen, hakker, spader og grep.

På universitetstrappen var det plass for innbudte, tilvenstre på plassen var en del av arbeidstjenesten oppstillet og bak denne et musikkorps, som allerede en halv time før den egentlige høsttakkefest begynte underholdt den stadige strøm av mennesker. Blandt æresgjestene merket man sig generaloberst von Falkenhorst og generaloberst Stumpf.

Presis klokken 13 kom Reichskommissar Terboven ledsaget av sitt følge og til fanfarer fra militærmusikk-korpset. Musikken spilte så et par nummer hvorefter Landesgruppenleiter for NSDAP Spanhaus overrakte høstkransen til der Reichskommissar med en kort tale. Arbeidstjenesten sang derefter «Unsere Spaten im Frieden» og så kom ballletten fra Hamburger Staaatsoper, som på det opbyggede podium under høstkransen danset en vakker kostymedans i lyse, lette drakter med sorte kyser med lange sorte silkebånd. De høstet sterk applaus for sin grasiøse dans.

Et blandet kor fra Hamburger staatsoper fikk så sterkt bifall for sine sanger «Mein Mädel hat einen Rosenmund» og «Der Lidenbaum». Efter et musikkstykke sang arbeidstjenesten «Gott segne die Arbeit!», hvorefter balletten, denne gang forsterket med fire herrer, høstet livlig bifall for et nytt nummer.

Der Reichskommissar Terboven besteg så talerstolen og takekt for overleveringen av høtkransen. Der reichskommissar uttalte videre:(...)
Dato
Kilde Riksarkivet (National Archives of Norway), image no. Fo30141711070023.tif
Opphavsperson NTB (Norwegian News Agency)

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse del på samme vilkår
Denne filen er lisensiert under lisensen Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal.
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
  • del på samme vilkår – Dersom du remikser, omarbeider eller på annen måte bygger på dette verket, må du kun distribuere resultatet under den samme eller en samsvarende lisens som denne.

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

0,6 sekund

120 millimeter

image/jpeg

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende22. mar. 2020 kl. 23:11Miniatyrbilde av versjonen fra 22. mar. 2020 kl. 23:118 342 × 6 208 (14,23 MB)TholmeCropped 4 % horizontally, 4 % vertically using CropTool with lossless mode.
5. sep. 2018 kl. 00:27Miniatyrbilde av versjonen fra 5. sep. 2018 kl. 00:278 707 × 6 468 (15,06 MB)WolfmannUser created page with UploadWizard

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata