Fil:Ferdinand Nicolai Roll (1831 - 1921) (16770306023).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(2 287 × 3 360 piksler, filstørrelse: 1,16 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Kolorert radering Dato / Date: Ukjent Kunstner / Artist: Ukjent

Wikipedia: Ferdinand Nicolai Roll (1831 - 1921)

Wikipedia: Oslo Arbeidersamfunn

Geni: Ferdinand Nicolai Roll (1831 - 1921)

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H49.B03.R1048

Merknad: Medfølgende billedtekst:

Statsraad F. N. Roll.

Statsraad Ferdinand Nicolay Roll er født i Throndhjem 1831. Hans Fader var den i videre Kredse som dygtig Jurist og Dommer kjendte Stiftsoverrets-Justitiarius og Bankdirektør Jacob Roll; hans Moder var Nicoline Brog Selmer, dater af titulær Generalauditør S. C. Selmer, Eier af Cecilienborg ved Throndhjem. Han blev, dimitteret fra Throndhjems lærde Skole, Student i 1847 med Karakteren Laudabilis, og i det følgende Aar tog han examen philosophicum med Udmærkelse.

I Studentersamfundet, hvor han samlede om sig en Kreds af jevnaldrende Venner, deltog han jevnlig i Debatterne og Diskussionerne, og blev snart kjendt inden Studentverdenen som et klart Hoved og som en begavet Debattant. Efterat han havde taget Anden-Examen paabegyndte han det juridiske Studium, og i Juni 1852 underkastede han sig juridisk Embedsexamen med bedste Karakter.

I nogle Aar var han edsvoren Fuldmægtig indtil han i 1858 fik Ansettelse som Kopist i Justitsdepartementet. Hans gode Kundskaber, hans hurtige Opfatning og hans lette Fremstillingsevne kom hans nye Stilling tilgode, og bidrog til at han forholdsvis hurtigt avancerede, idet han blev Fuldmægtig den 10de September 1862 og Chef for 2det Civilkontor den 1ste September 1866.

I 1863 deltog han sammen med den for Arbeidsklassens Vel saa varmt interesserede Eilert Sundt og nogle andre af dennes Bekjendte og Venner i Stiftelsen af Kristiania Arbeidersamfund. I en lang Aarrekke arbeidede han utrættelig for dette Samfunds og dets Sygekasses Fremvæxt og Udvikling. Da Eilert Sundt i 1869 blev udnævnt til Sognepræst i Eidsvold, blev han valgt til Samfundets Formand - et Hverv, som gav ham meget og særdeles trættende Arbeide, men som til Gjengjæld ogsaa gav ham rigelig Løn i den Agtelse, Tillid og Hengivenhed, som blev vist ham af de mange af Arbeidsklassen, med hvem han i den Stilling kom i nærmere Berørelse.

I 1870 blev han udnævnt til Sorenskriver i Romsdalen, og tog som saadan Bolig i Molde. Som Dommer blev han snart kjendt som en flink, erfaren og praktisk Jurist, og ved sin humane Optræden, sin alsidige Dannelse og sin rene Karakter vandt han i kort Tid den store Almenheds Agtelse og Velvilje.

I 1876 blev han valgt til at repræsentere Aalesund og Molde paa Storthingene 1877-1879, og mødte ogsaa efter gjentagne Valg paa Storthingene 1880-1885. I sistnævnte Aar benyttede han sig af sin grundlovsmæssige Ret til at undslaa sig for Gjenvalg. Paa Thinget, hvor han hørte til Høire, viste han sig som et arbeidsdygtigt og fagkyndigt Komiteemedlem og som en mere end almindelig begavet Taler, hvis Foredrag altid fulgtes med Opmærksomhed. Han var ikke Partimand i den Forstand, at han af Partihensyn underordnede sig i et og alt de Ledendes Meninger og Anskuelser. Han fulgte i [...]

Kolor. Tresnit m. biogr. Tekst.
Dato
Kilde Ferdinand Nicolai Roll (1831 - 1921)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://www.flickr.com/photos/29160242@N08/16770306023. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 27. mai 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

27. mai 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende27. mai 2015 kl. 20:49Miniatyrbilde av versjonen fra 27. mai 2015 kl. 20:492 287 × 3 360 (1,16 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Global filbruk

Følgende andre wikier bruker denne filen: