Fil:Family picture from the Solvågli yard in Upper Junkerdal.jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(3 600 × 2 402 piksler, filstørrelse: 3,59 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse
Norsk bokmål: Familiebilde fra eiendommen Solvågli i Øvre Junkerdal i Saltdal kommune i Nordland fylke. Fotografiet viser fem mennesker i tunet på garden. De står bak ei rekke med 11 geværer, som alle var oppstilt med kolbene i snøen og pipene oppovervendt. Menneskene og våpnene står mellom to bygninger, et toetasjes laftet våningshus (til venstre) og en annet laftet hus, muligens et noe eldre og mindre våningshus (jfr. DSS. 0730). I bakgrunnen ser vi Daumannsberget, der et bjørkeskogsbelte med ei og anna furu ligger som et verneskogbelte mot et ovenforliggende bratt snaufjell, Solvågfjellet (Sávllo). Menneskene på fotografiet er (fra venstre) Berit Zacharine Nilsdatter, Nordin Nilsen, Vilhelm Nilsen, Nils Johan Nilsen og Nils Nilsen. Nils Nilsen var født i Arjeplog i Norrbottens län, og gift med Berit Zacharine Nilsdatter fra Saltdal. Da de fikk sin eldste sønn, Albert Nicolai, i 1859, ble de karakterisert som inderstfolk på eiendommen Evendal. Da den yngre sønnen Nils Johan (på fotografiet) ble født i 1864, ble Nils Nilsen karakterisert som rydningsmann på «Solvaaglien». Nils og Berit eide imidlertid ikke jorda de ryddet. Den ble skyldsatt i 1904. I forbindelse med skyldsettinga ble det foretatt grenseoppgang, men ingen nøyaktig oppmåling. Brukerne fikk med litt skog til husbruk, og selgers representant anslo i sin rapport til Landbruksdepartementet at eiendommen til sammen ble på cirka 60 hektar. Etter skyldsettinga utstedte kong Oscar II skjøte på eiendommen Solvågli, under ett år før hans tid som norsk regent var over med unionsoppløsningen i 1905. Det var naturligvis verken kongen personlig eller de regjeringsmedlemmene som satte navnetrekkene sine under skjøtet som sto bak dette eiendomssalget. Det var det statens skogforvalter i Søndre Salten distrikt, Andreas Jørstad, som gjorde. Etter at Nils Nilssen hadde fått skjøte på Solvågli kunne eiendommen selges videre til de to sønnene, noe som skjedde i 1906. At Nils Nilsen, Berit Zacharine Nilsdatter, sønnen Nils Johan Nilsen og de to sønnesønnene Nordin og Vilhelm Nilsen ble avbildet med så mange geværer var neppe tilfeldig. Ved siden av å drive gardsbruket var mennene i denne familien lidenskapelige jegere som betraktet jakt som en del av næringsgrunnlaget sitt.
Dato
Kilde https://digitaltmuseum.no/011012838907/familiebilde-fra-eiendommen-solvagli-i-ovre-junkerdal-i-saltdal-kommune
Opphavsperson Henrik Jacob Ielstrup/Anno Norsk skogmuseum

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filen er lisensiert under lisensen Creative Commons Navngivelse 4.0 Internasjonal.
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer
Family picture from the Solvågli property in Upper Junkerdal in Saltdal municipality in Nordland county

Elementer som er med i denne fila

motiv

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende21. des. 2019 kl. 19:48Miniatyrbilde av versjonen fra 21. des. 2019 kl. 19:483 600 × 2 402 (3,59 MB)FrankemannUser created page with UploadWizard

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata