Fil:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten altaarbeeld met mantel van kaurischelpen dat een volgelinge van de god Eshu voorstelt TMnr 4843-1a.jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(465 × 700 piksler, filstørrelse: 149 KB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Nederlands: BeeldNederlands: Houten altaarbeeld met mantel van kaurischelpen, dat een volgelinge van de god Eshu voorstelt
Tittel
Nederlands: Beeld
Nederlands: Houten altaarbeeld met mantel van kaurischelpen, dat een volgelinge van de god Eshu voorstelt
Beskrivelse
Nederlands: Het beeld stelt een vrouwelijke volgeling van Eshu-(e)legba voor die een offerbeker vasthoudt. De leren riem verbind de figuur met de pols van de gelovige wanneer die danst tijdens het jaarlijkse festival. De figuur wordt bewaard in het heiligdom, het altaar, van de god Eshu.

De goddelijke schelm Eshu onderhoudt geheime contacten met de verborgen en gevaarlijke krachten van de aarde. Eshu is een 'practical joker' die zich met grote snelheid verplaatst en zich in allerlei vermommingen manifesteert. Uiteindelijk laat hij zich kennen als de goddelijke boodschapper en bemiddelaar. Hij reist door de kosmos en op aarde. Bij de mensen is hij een huisgod tot wie de mensen hun verzoeken richten. Hij is de bewaker van huizen, tuinen, steden, wegen en de handel. Eshu heeft een prikkelbaar karakter, hij wekt snel de woede op van andere goden en de mensen. Hij houdt er van tweespalt te zaaien en ruzies op te wekken. Hij komt tot resultaten door met sluwheid misverstanden te creëren. Als er door zijn toedoen calamiteiten plaatsvinden komt dat door het feit dat hem ongebruikelijke of onvoldoende offers zijn gebracht. Tijdens ceremonieën moeten hem als eerste offers en loftuigingen gebracht worden voordat de rest van de plechtigheid volgt. Daarna wordt hij weggestuurd om andere godheden te halen voor de ceremonie. Hij wordt tevens weggestuurd om te voorkomen dat hij door flauwe grappen een plechtigheid zou kunnen verstoren.

Eshu is nauw bevriend met Ifa. De offers aan Eshu (zwarte geit of zwarte kippen) worden door de Ifa priesters eens per jaar op het nieuwjaars- of Igbefafestival aangeboden. De priesters zingen dan 'Eshu, we werden door Ifa naar je toegezonden met het offer wat alleen voor jou is' (Pemberton 1975: 20)

Het meest essentiele kenmerk van dit beeldje is de haardracht. Haar weelderigheid duidt op moed en het bezit van magische krachten die haar in staat stelt met godheden en mensheid in contact te komen. De 'schubben' op de haartooi geven een wellustig en wulps karakter aan. De belangrijkste functie van de god is: bemiddeling tussen de doden en de levenden, tussen de goden en de mensen.

De Yoruba zijn het meest urbane Afrikaanse volk. Al vanaf de 11e eeuw was hun eerste stad, Ile-Ife, het centrum van een invloedrijke stadstaat, en gauw volgden andere stadstaten met bruisende centra. Deze ontwikkeling heeft zich tot de dag van vandaag voortgezet. De Yoruba cultuur heeft nauwe raakvlakken met die van de Fon in zuidelijk Benin en Togo. Hun politieke systemen en religieuze werelden zijn vrijwel identiek, en ook de kunsten van beide groepen tonen wederzijdse beïnvloeding.

Veel van de objecten worden gebruikt in de religie en voor het onderschrijven van de leiderschapssystemen van het koninklijke hof en van de ouderengenootschappen, de Ogboni. Deze genootschappen, met zowel mannelijke als vrouwelijke leden, regeren samen met de koning. Ogboni moet machtsmisbruik door de koning voorkomen, fungeren als rechtbank en spelen een hoofdrol bij het kiezen, inaugureren maar ook begraven van koningen.
Dato før 1983
date QS:P571,+1983-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1983-00-00T00:00:00Z/9
Dimensjoner circa 39cm (15 3/8in.)
Museumsnummer
4843-1a
Merknader
Nederlands:
Culturele Herkomst: Yoruba cluster, Yoruba regio
Functionele categorie: altaren, heilige ruimten en aankleding, altars and sacred places, representaties van het bovenaardse, representations of the supernatural
Geografische Herkomst: Nigeria
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: kunststof, plantaardig vezel, Plastic, schelp, Synthetische materialen
Objecttrefwoord: afgodsbeelden, Boeddhabeelden, Buddhabeelden, divine sculptures, godenbeelden
Techniek: Bedekkingstechnieken, geregen, Gesneden
Kilde/Fotograf Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse del på samme vilkår
Denne filen er lisensiert under lisensen Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
  • del på samme vilkår – Dersom du remikser, omarbeider eller på annen måte bygger på dette verket, må du kun distribuere resultatet under den samme eller en samsvarende lisens som denne.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

image/jpeg

899f4e5eb6f936e03d07a28c4b61ba6c0c7e036c

152 174 byte

700 piksel

465 piksel

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende21. jul. 2012 kl. 13:28Miniatyrbilde av versjonen fra 21. jul. 2012 kl. 13:28465 × 700 (149 KB)M.casanova

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata