Fil:Austråttborgens brannruiner (ca. 1917) (23490743886).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(3 536 × 4 760 piksler, filstørrelse: 5,51 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Fotonegativ Dato / Date: ca. 1917 Fotograf / Photographer: Andreas Moe (1883 - 1956) Sted / Place: Austrått, Ørland, Sør-Trøndelag

Google Street View: goo.gl/maps/rgcKx

Wikipedia: Austråttborgen

Wikipedia: Andreas Moe (1883 - 1956)

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B72.AM049

Merknad: Fra tidligere ordfører Andreas Moes samling. På bildet ser vi fra venstre oppstilt foran loggiaen i Austråttborgen: Vilhelm Moe (1886 - 1973), Andreas Moe (1883 - 1956), ukjent person.

Trondhjems Adresseavis 29 november 1916 s. 2:

Østraat brændt.

Bare endel smaa uthuse staar igjen.

Vi mottok imorges det nedslaaende budskap at Østraat var brændt og landet saaledes et historisk minde fattigere.

Der gik inat

et voldsomt uveir

over Trøndelagen. Sydveststormen satte ind ved ti-tiden igaaraftes, ledsaget av heftige regnskyl med torden og lyn. Ved to-tiden vaagnet godsbestyreren, agronom Frængen ved at høre nogen smeld. Han tændte lampen og gik og stengte telefonen. Han laa saa en halv times tid og hørte paa uveiret. Ved halvtre-tiden merket han at der trængte røk ind i hans værelse. Han sprang da straks over til den anden side og vækket husholdersken. Derpaa sprang han tilbake til sit værelse for at forsøke at redde værdisaker som regnskap, værdipapirer og kontanter. Men det lykkedes ham ikke at redde noget, da værelset var fuldt av røk og lampen var sluknet. Likesaa var sideværelset og gangen fuld av røk. Han saa da at

vestfløien av borgen stod i lys lue.

Av bestyrerens eiendele blev intet reddet. Derimot fik husholdersken sit tøi og det meste av eiernes, saaledes senge og sengklær. Værdipapirer og kontanter som beløp sig til ca. 1100 kroner, hvorav bestyreren eiet de 500, er gaat tapt.

Ildens opkomst

skyldes lynnedslag. Lynet er slaat ned i spiret og har fulgt ringeledningen til det nuværende kjøkken. Ledningen gaar nemlig fra hovedborgen til den saakaldte svalgang. Ved tre-tiden begyndte der at komme folk tilstede, som hjalp til at redde ut maskiner og kjøretøier av vognskuret. Man fik ogsaa ut de vigtigste kjøretøier og maskiner med undtagelse av endel harve og ploge. Fem heste og to ungheste blev bragt ut, og en ko og en gris som tilhørte godsbestyreren blev bragt op til en nabogaard. Imens stod borgen i lys lue. I fem-tiden faldt taarnet ned og

gnisterne sprang over til fjøsbygningen

som ligger ca. 40 meter borte, og snart stod den ogsaa i flammer. Avlingen, 750 læs høi og 20 læs halm, var i et øieblik luernes rov. Man fik reddet ut drengens eiendele fra den lille stue han bodde i. I halvsekstiden hadde ilden lagt sig noget i borgen, og agronomen og en mand gik da igang med at forsøke at

redde noget av borgens kostbarheder.

De krøp ind gjennem et av vinduerne i kirken. I samme øieblik faldt gulvet i riddersalen ned, og de kunde ikke faa reddet mere paa den side av kirken, hvor de var kommet ind. De sprang da ind paa en anden kant og fik reddet ut endel figurer og to av kirkestolene. Derpaa brak de op døren til kirken paa den anden side. De fik her reddet ut resten av stolene og endel av malerierne. Prækestolen, som da allerede stod i brand, blev ogsaa bragt ut og ilden i den slukket, likesaa altertavlen som ogsaa stod i luer. Endel av alterringen og alt paa alteret blev reddet ut. Der er brændt tre malerier, et stort krucifiks og statuen av Anna med Maria og Jesusbarnet. Kirkedøren og døren til fængslet er reddet, mens den pragtfulde port til riddersalen er ødelagt. Likesaa er kirkeklokken ødelagt, og de ti statuer av de kloke og daarlige jomfruer. Bestyreren gjorde forsøk paa at redde en av dem, men det lykkedes ikke.

Ved halvsyvtiden var alt brændt

og de gamle solide mure fra Ove Bjelkes dage rager nakne op av grushaugen sværete av røk. Gnister fra branden blev slynget halvanden kilometer væk.

Det som staar igjen

er baarstuen, vognskuret, to stabbur, vaktstuen og en arbeidsstue med smie.

Assurancen

er 97,700 kroner bare for borgen, avlingen var assurert for 28,000 kroner, de antike saker for 27,000 kroner og fjøset for 24,000 kroner.

Østraats eiere

var gaardbruker S. Landseth, Stai, og overretssakfører Bull-Heyerdahl. Fra 1912 til 1914 var det i G. A. Hammers eie. Denne hadde igjen kjøpt godset av Peder Rinde i 1909. Før den tid eiedes det av Heftye. Eiendommen er paa 800 maal dyrket mark, 400 maal torvmyr, 1600 maal dyrkningsland og 1000 maal skog.

Østraat hadde ikke lynavleder.

Efter hvad der meddeles os hadde Østraat ikke lynavleder. Efter hvad den tidligere godsbestyrer paa Østraat, hr. Arnstad, meddelte os under en samtale idag, skedde der i 1913 et lynnedslag paa Østraat. Ogsaa dengang fulgte lynet ringledningen og det holdt paa at opstaa brand. Folkene blev ganske lammet av lynstraalen, men heldigvis var det dengang dag og man fik hindret brand. I hr. Arnstads tid fremholdt han flere gange at der burde anskaffes lynavleder, og han fik ogsaa tilslut en mand utover, men det lykkedes ikke at faa den opsat dengang paa grund av aarstiden. Senere blev der intet gjort. Saa ofte som der gaar tordenveir over distriktet derute, mente han det var ganske uforsvarlig at der ikke var lynavleder, da taarnet med sit kobbertak og spir selvfølgelig var i høieste grad utsat for lynnedslag.

Litt beskrivelse.

Paa Bruns bokhandels forlag utkommer om et par dage et pragtverk om Østraat. Ved imøtekommenhet fra forlæggeren har vi faat anledning til at benytte endel av bokens illustrationer, likesom nærværende korte beskrivelse er bygget på bokens tekst.

Navnet Austraat nævnes allerede i sagaen. Den forteller at da Ørlandets gjæveste mand Jarnskjægge var dræpt ved Sommerblotet paa Mæren blev hans lik ført til Ørlandet og hauglagt paa Austraat. Siden nævnes Austraat ofte i vor historie. Her bodde mange av landets ætstore mænd og kvinder, vi nævner Finn Arnessønn og fru Inger Ottesdatter. I det 16de og 17de aarhundrede var gaarden i Bjelke-ættens eie, og Norges rikes kansler, Ove Bjelke, bygget i aarene 1654 til 1656 den borg som stod indtil nu. Kirken som oprindelig var et privatkapel paa det gamle Austraat var imidlertid 700 aar gammel. Borgen var anlagt som en næsten kvadratisk borgfirkant. Inde i firkanten dannet terrænet to borggaarde, en nedre og en øvre, Hovedbygningen som dannedes av firkantens nordside var 32 meter lang. Ved dens østre gavlvæg laa likkapellet. Portalen paa bygningens front var et pragtstykke av barokdekoration. Paa indfatningsstenene var hugget ind adelige vaabenskjold og slegtsnavn. Den nedre borggård var en av Østraatborgens vakreste og mest karakteristiske partier. Den begrænsedes av to lave toetages sidebygninger, hvis 2den etage laa i høide med terrænet i øvre borggaard. Foran etagen løp galleriformet en svalgang rundt borggaarden. Det utoverhængende tak blev baaret av ti træfigurer som forestillet de kloke og daarlige jomfruer. Begge gaarde var i den senere tid blit planert og smukt hellelagt. Selve hovedbygningen var som nævnt bygget sammen med den gamle kirke. Kirken dannet saaledes østfløien, mens der ved nybygning blev opført en vestfløi. Foran hovedindgangen var en loggio med tre buer, som blev baaret av to søiler. Østfløien rummet i øvre stokverk riddersalen og i nedre stokverk borgkapellet. I riddersalen var to smukke eketræs døre, hvis treskjærerarbeide var blandt det vakreste som var bevart av indredningen. Selve borgkapellet hadde lidt mindst av tidens tærende tand. Altertavlen som var et pragtstykke av rang, er altsaa antagelig reddet. Ogsaa prækestolen som var rikt smykket, skal det være lykkedes at bringe ut. Av kirkestolene var den forreste paa søndre side av midtgangen, Ove Bjelkes egen kirkestol, rikt utskaaret med barokke ornamenter. Der fandtes desuten i kirken en del kostbarheter fra gammel tid, saaledes kalken, oblatæsken og alterboken. Kapellets vægge hadde i sin tid været rikt smykket med malerier, men de er nu blit sterkt medtat i tidens løp, saa bare et par var nogenlunde bevart.

Trondhjems Adresseavis 30 november 1916 s. 3:

Østraats brand.

Hvad der er brændt og hvad der er i behold. Fra Adresseavisens utsendte medarbeider. Ophaug idag.

Murene som staar igjen av Østraat, er forbausende godt bevart nærmest jorden, men øverst ved taket er de sterkt beskadiget og har slaat store sprækker. Hovedportalen er helt bevart og likeledes jomfruburet over portalen. Søilerne ved indgangen til riddersalen er helt ubeskadiget og av smiejernsgitteret er mesteparten i behold. Den del av bygningen som er mest beskadiget, er nordfløien; sydfløien er derimot ganske godt bevart. Fængslet er ogsaa ubeskadiget og dette maa tilskrives den drager som paa anmodning av professor Meyer blev sat ind der for en maaneds tid siden. Likkamret er ogsaa bevart, mens kirkeklokken derimot er smeltet. Fløien paa spiret som stammet fra 1781, er fundet ubeskadiget i ruinerne. Av lysekronerne i riddersalen er bare reddet nogen smaa jernbeslag, likesaa er beslagene paa riddersalsdøren berget. De bekjendte kobberskilte over hovedindgangen er ogsaa i behold. Fra kirken er det meste reddet, saaledes alt paa alteret, lysestakerne og altertavlen. To træfigurer og tre malerier er derimot brændt, likesaa de kloke og daarlige jomfruer. Forsiringerne paa kirkestolene er reddet og endel av alterringen. I kirken opbevartes et gammelt kapitæl og fotstykket av en søile som har tilhørt den tidligere borg. Disse blev reddet, likesaa fire malerier. Det ene blev dog sterkt beskadiget, da det blev revet løs. Det ryker endda av ruinerne, men man holder allikevel paa at grave for om mulig at finde ting av værdi. Godsbestyreren, hr. Frængen, behandler alt med den største pietet og tar vare paa det som er reddet, og det som man efterhaanden finder.

Trondhjems Adresseavis 1 desember 1916 s. 2:

Østraat idag. Hvad ilden har levnet.

Der hvor Østraats irgrønne taarnhjelm med det graziøse spir før raket mot himlen, staar der nu bare nogen røksværtede mure og griner med de tomme vindusaapninger. Og der hviler en underlig êm av gammelt brændt træ over egnen. Men roter man i de rykende ruiner inde i borggaarden, så kan der springe en liten ilter lue frem som blairer i vinden og ikke vil slukke. Det er mer end døgnet siden det herlige bygverk sank i grus, men det ulmer mellem de gamle stene endnu. Sandelig hadde han dygtige mursvende Ove Bjelke, da han i 1654 lot borgen bygge. To mandshøider fra grunden er murene uskadt. Men det stykket som er igjen op til der takskjegget engang var, har slaat revner og er tildels smuldret bort. Den pompøse frontportal har ingen skade lidt, heller ikke jomfruburet med det vakre hvælv.

Hovedindgangen til borgen inde i borggaarden er ogsaa godt bevart. Det elegante sijernsgelænder langs trappen staar der endnu og døren hænger næsten uskadt paa sine hængsler. Forgangen til riddersalen hadde stengulv og dette gjorde at fængslet som ligger nedenunder, ingen skade fik. I sommer blev en drager i den østre svalgang skiftet ut, og efter paalæg av professor Meyer opbevarte bruksbestyrer Frængen den i fængslet. Den gamle morkne bjelke er nu det eneste som er igjen av den berømte svalgang med de gode og de daarlige jomfruer.

Sydfløien er den del av bygningen som er bedst bevart. Her ligger likstuen som ilden næsten helt har skaanet; selv taket har holdt sig.

Da taarnet faldt, randt den gamle bronceklokke som ilden hadde bragt til at smelte, ned paa jorden østenfor taarnfoten. Der størknet det flytende metal til en uformelig forvridd klump. Men klokkens sjæl fik ilden ikke bugt med. Da man drog bronceklumpen frem mellem resterne av taarnhjelmen, støtte den mot en sten. Da klang der en dyp skjælvende tone mellem de herjede mure. ...

Inde i et rum i en av træbygningerne som ilden ikke fik tak i, ligger der mange rare ting. Der er to alterlysestaker, en del av en alterring, et kapitæl, en søilefot, en altertavle, fire ældgamle malerier, dele av en kirkestol med barokke utskjæringer, vaabenskjolde og en del smaating av træ og metal. Og saa jomfru Maria og Johannes den døper med sot paa næsen. Alt dette lykkedes det bruksbestyrer Frængen at redde ut av det brændende kapel.
Kilde Austråttborgens brannruiner (ca. 1917)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway
Kameraposisjon63° 42′ 13,21″ N, 9° 44′ 35,2″ Ø Kartographer map based on OpenStreetMap.Dette og andre bilder på denne posisjonen på: OpenStreetMapinfo

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://flickr.com/photos/29160242@N08/23490743886. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 11. desember 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

11. desember 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

63°42'13.212"N, 9°44'35.196"E

image/jpeg

2b4b65817a92f5a9b8990d2330f3bd7f2535611a

5 773 117 byte

4 760 piksel

3 536 piksel

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende11. des. 2015 kl. 22:55Miniatyrbilde av versjonen fra 11. des. 2015 kl. 22:553 536 × 4 760 (5,51 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Den følgende siden bruker denne filen:

Global filbruk

Følgende andre wikier bruker denne filen:

Metadata