Field spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Field Spaniel)
Jump to navigation Jump to search
Field spaniel
Field spaniel
HundetypeSelskapshund, spaniel, jakthund
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperFamiliehund
Forventet livsløp10-14
StørrelseMellomstor (18-25 kg)
Passer forAlle
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Field spaniel er en mellomstor rase av typen spaniel. Field spaniel ble anerkjent som egen rase i 1892. Field spaniel ble opprinnelig avlet for å være utstillingshund i slutten av det 19.- og tidlig 20. århundre, og ble dermed upopulær for arbeid som jakthund. I løpet av slutten av det 20. århundre startet det en ny avlingslinje som fokuserte på å forlenge bena, for å gjøre den mer arbeidsdyktig. Rasens hjemland er Storbritannia. Den betraktes som svært sjelden, og er ført opp som ”Vulnerable Native Breed” av den britiske kennelklubben.

Ch. Clareholm Dora, Crufts i 1909.

Pelsen er lettere enn hos andre typer av spaniels, og den har ingen underpels. Pelsen er vanligvis ensfarget, men kan noen ganger opptre med sporadiske tegninger på brystet. Rasen regnes som en svært god familiehund, som er rolig og tålmodig med barn, men da det er en oppvakt og intelligent hund, trenger den mye psykisk stimulering for å ikke kjede seg og bli rastløs.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Rasen ble opprinnelig utviklet til bruk som utstillingshund, og de tidligste avlsforsøkene gikk ut på å skape en spaniel med helt svart, ensfarget pels. De tidligste forsøkene har i stor grad blitt kritisert. En av de første oppdretterne av Field spaniel, Thomas Jacobs, sa følgende om rasens opprinnelse. "Much has been written and said on the purity of the breed; deprecating the means I have adopted to produce them as calculated to alter a presumed type, and frequent missiles have at me and my dogs from behind the hedge. But where is the pure bred black spaniel we hear so much about? Proof of the existence of the pure bred one (if there ever was one!) has not been forthcoming. Like most sporting dogs, they are the result of different crosses."

Rasen var upopulær som arbeidshund, fordi de mørke fargene ikke egnet seg for jakt, og fordi den langstrakte kroppen og de korte bena var uegnet for å kunne bevege seg raskt og smidig. Den lave varianten av field spaniel ble utviklet av Phineas Bullock, som brukte hunder fra sir Francis Burdett, sekretær for Birmingham Dog Show. Det ble sagt at Burdett eide en rekke helsvarte cocker spaniels. Bullock krysset Field spaniel med Sussex spaniel og vannspaniel. I 1870-årene ble den svært ettertraktet som utstillingshund, men Bullocks avlsprogram hadde gitt den altfor stor likhet med sussex spaniel.

Den moderne Cocker spaniel ble videreutviklet fra en krysning mellom Field spaniel og sussex spaniel. Denne krysningen ble igjen opphavet til amerikansk cocker spaniel.

I 1909 hadde den gjennomsnittlige field spanielen en vekt på 16-20 kg og en ren, ensfarget pels. Ytterligere endringer skjedde da elementer av basset hound ble innført. Da genetiske helseproblemer oppstod, ble det iverksatt avlsprogram for å rette opp disse, og engelsk springer spaniel ble introdusert for å tilføre sunnere elementer i rasen. Dette resulterte i den field spanielen vi kjenner i dag. Nesten alle field spaniels kan spores tilbake til fire hunder fra 1950-tallet; Colombina av Teffont, Elmbury Morwena av Rhiwlas, Gormac Teal, og Ronayne Regal.

Field spaniel er fortsatt en sjelden rase, også i Storbritannia. I 2009 ble totalt 51 hunder registrert hos den britiske kennelklubben; The Kennel Club, og det har vært i jevn nedgang siden år 2000. Av alle spanielraser registrert med The Kennel Club, har field spaniel lavest registreringsantall. Sammenlignet blir det i Storbritannia årlig registrert 12 700 engelsk springer spaniels, og 22 211 cocker spaniels. Offisielle kennelklubber har lenge vært overrasket over denne statistikken, da field spaniel er en svært egnet rase til mange forhold. Lydig, barnevennlig og intelligent. I et forsøk på å fremme rasen, har de vært registrert som en ”Vulnerable Native Breed” av The Kennel Club.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Field spaniel har en skulderhøyde på 43-46 cm og en vekt på 18-25 kg. Denne størrelsen plasserer den omtrent midt mellom cocker spaniel og engelsk springer spaniel. Den lange, myke pelsen er som regel ensfarget og enten brun, svart, eller gråskimret. Hvite tegninger på brystet er tillatt. Pelsen er middels lang og uten underull. Som hos de fleste spaniels er det økte mengder pels på brystet, magen, ørene og baksiden av bena. Pelsen er ikke så tung som hos andre spaniels, men krever likevel noe pelsstell.

En ensfarget, svart Field Spaniel.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Field spaniel er en utmerket familiehund, men den trenger stimulering. Uten noe formål blir den fort rastløs. Den passer godt til de fleste aktiviteter som agility eller jakt. Den er kjærlig og tålmodig med barn og kommer godt overens med andre hunder. Den har et roligere gemytt en spaniels generelt og Stanley Corens ”The Intelligence of Dogs”, lister field spaniel som over gjennomsnittet intelligent. Rasen brukes også mye som terapihund.

Helse[rediger | rediger kilde]

Det finnes noen okulære tilstander som Field spaniel har en predisposisjon for. Disse inkluderer grå stær, retinal atrofi og retinal dysplasi. Hoftedysplasi har dukket opp i enkelte britiske linjer av field spaniels. En helseundersøkelse utført av den britiske kennelklubben fastslo at den primære årsaken til død i field spaniels var kreft, den nest hyppigste årsaken var alderdom. Gjennomsnittlig levetid for rasen er elleve år og åtte måneder, som er fem måneder høyere enn gjennomsnittlig levetid for alle hunderaser.