Fidjadalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fidjadalen sett fra området rett over Månafossen
Fra steinura ved Månavatnet. Legg merke til at turistforeningens sti går rett gjennom denne ura.

Fidjadalen er et dalføre i Frafjordheiene. Dalen starter ved Månafossen og går opp til Blåfjellenden Ved Månafossen ligger den nedlagte fjellgården Mån. Denne er restaurert og det er varmestue for vandrere i kjelleren.

Månafossen

Ved bunnen av Månafossen er det en parkeringsplass og det går en god og merket sti opp til ett utsiktspunkt over Månafossen. Denne turen har en sterk stigning og tar ca. 30 min og gå. Videre går det turistforeningssti inn til turistforeningens hytte i ved Blåfjellenden.

Fidjadalen er karakteristisk for dette området med bratte fjellsider og store steinurer. Begge vannene i Fidjadalen, Månavatnet(334 moh) og Fidjavatnet(425 moh) er vann som ligger bak store steinurer. Spesielt Månavatnet har ikke noe eget utløp men renner underjordisk gjennom ura. Ved stor vannføring går vannet over denne demningen ellers ses enkelte steder at vanner renner ned i steina ved at en ser virvler i vannet.

Ovenfor Månavatnet ligger Månastølen som er en nedlagt støl som idag brukes som hytte. Ovenfor Fidjavatnet finner vi også ruinene etter fjellgården Fed. Videre kommer du til Fidjastølen også tilslutt til turistforeningens hytte ved Blåfjellenden. Her deler stien seg og du kan velge fler forskjellige veier.

Turen gjennom Fidjadalen byr på mange opplevelser. Det er et rikt fugleliv,og en del planter som ikke er helt vanlige. Det er spor av bever, og det finnes hjort og rådyr, selv om de ikke er lette å få øye på. Slitasjen på enkelte steiner i stien oppover viser at det har gått folk her i mange tusen år. Dette er kulturlandskap i beste forstand. Stien oppover Fidjadalen er ikke alltid like lett å "forstå". Den går over ura under Månvannet og i høyden langs vannet før den går videre ved Huldrehaugane. Den krysser elva (til høyreside, sett oppover") ved Grønatjødnå – under Fidjavatenet og over Gjertrudskaret, fortsetter oppover langs Fidjavatenet og slettene ved Fet. Det bærer så opp en bakke til toppen av Fidjafossen og videre forbi Littlestølen og så mot Fidjastølen. Hytta på Fidjastølen er ny. Den gamle sto nede i skaret der stien går. Den ble tatt av snøras etter å ha stått i 60 år. Det er så en drøy bakke opp mot sletta ved Blåfjellenden.

Stien i Fidjadalen kan være vanskelig å følge, og en del mener det er enklere å gå på HØYRE side oppover langs Månvannet. Dette er fullt mulig om vannføring og vannstand er lav, men elva må da krysses ved osen i Månvannet.

Det kan være vanskelig å komme igjennom Fidjadalen tidlig på året på grunn av is og snø. Dalen er også vanskelig å komme ned på ski – selv om en del har gjort dette. Ved ekstremt stor vannføring, kan det være vanskelig og litt farlig å passere Fidjafossen.

Det er fisk i både Månvannet og i Fidjavannet. Det står også noen aure i Grønatjødnå. Fisken kan være opp mot kiloet, men i de siste årene har det kommet til en del småfisk. Også i ånå mellom Blåfjellenden og Fidjastølen er det på ny kommet fisk. Området rundt Blåfjellende ("inn av Fed – langt inn av Fed") var tidligere kjent for et svært godt fiske.

Garden på Fed var kjent som en storgard og eide store heieområder. Det fortelles at bonden på Fed la saueskrotten som vedpinner ved slaktinga om høsten – og at smørprisene sank når han kom til byen med smør. Det fortelles også at en sønn av bonden på Fed ble gift med ei hulder. Noe av rikdommen på garden skulle komme fra denne kona.