Fiat-penger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dollar utstedt av USAs føderale myndigheter (USD) er den mest utbredte Fiat-valutaen.

Fiat-penger er penger uten en iboende verdi. Det er penger (mynter og sedler) som er erklært for å være penger, men der utstederen ikke har dekning (i for eksempel gullreserver) til å innløse dem i realverdier. Det er utelukkende tiltroen til at den neste kjøperen i rekken også vil akseptere myntene og sedlene som penger, som gir dem status som betalingsmiddel. Ordet «fiat» kommer fra latin og betyr «la det skje».

Det offentlige har makt til å endre lover og skattlegge sine innbyggere. I så måte avhenger ikke verdien av pengene utstedt av en nasjons sentralbank av gullreservene, men det offentliges makt til å skattlegge, ilegge avgifter, eller for eksempel konfiskere eller inndra andre verdier for eksempel i form av edelt metall.

Historisk sett har også privatbanker kunnet utstede papirpenger. Dette er en praksis som ikke lenger er i vanlig bruk, men de skaper fortsatt digital fiat gjennom lån.[trenger referanse] De fleste valutaer i verden er fiat-penger, deriblant amerikansk dollar, euro og norsk krone.

Motsetningen til fiat-penger er penger som har en iboende verdi, for eksempel mynter i kraft av sin egen metallverdi eller en garanti om at pengens verdi vil bli vekslet inn i en realverdi, slik som gull eller sølv. Mynter som inneholder edelmetaller, men hvis pålydende overstiger metallverdien, er imidlertid fortsatt for fiat-penger å regne.[1]

Begrepet er ikke vanlig brukt i økonomistudier, men forekommer ofte hos libertarianere og i frimanns-miljøer[2] der man gjerne hevder at det nåværende økonomiske systemet ikke er bærekraftig over tid.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ N. Gregory Mankiw (2007). Principles of Economics. Independence: South Western Educational Publishing. s. 659. ISBN 9780324589979. Besøkt 29. september 2009. «Fiat money, such as paper dollars, is money without intrinsic value: It would be worthless if it were not used as money.» 
  2. ^ «Atlas Mugged: How a Libertarian Paradise in Chile Fell Apart». Vice (engelsk). 22. september 2014. Besøkt 23. april 2018. «This was no crackpot scheme to establish a micronation on a platform floating in the middle of the ocean (a common libertarian dream)—this was a serious attempt to build a refuge where free marketers and anarcho-capitalists could hole up and wait for the world's fiat currencies to collapse. They called it "Galt's Gulch Chile" (GGC), naming it for the fictional place where the world's competent capitalists flee to in Ayn Rand's Atlas Shrugged.»