Fiat-penger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Song-dynastiets Jiaozi var historiens første papirpenger.
Privatutstedt pengeseddel fra Australia, rundt 1900

Fiat-penger er penger uten forankring i realverdi, som får sin verdi fra sedvane, regulering eller lov.[1] Det er penger (mynter og sedler) som er utstedt av sentralbanken og erklært å være penger.[2] Praksisen føres tilbake til Kina i det ellevte århundre.[3] Historisk sett har også privatbanker kunnet utstede papirpenger, men dette er en praksis som ikke lenger er i vanlig bruk, selv om det fortsatt eksisterer en lang rekke «private» valutasystemer som faller innunder fiat-kategorien, slik som bitcoin. Om banken, hva enten den er privat eller offentlig, ikke behøver å ha dekning (i f.eks gullreserver) til å innløse dem i realverdier, er det i stor grad tiltroen til at den neste kjøperen i rekken også vil akseptere pengene som betalingsmiddel som gir fiat-penger verdi. I tillegg er ofte fiat-penger i mange land eneste aksepterte betalingsmiddel for å betale skatt til staten. Pengene får dermed en verdi med grunnlag i lov. Ordet «fiat» kommer fra latin og betyr «la det skje». De fleste valutaer i verden er fiat-penger, deriblant amerikansk dollar, euro, norsk krone og zimbabwisk dollar.

Motsetningen til fiat-penger er penger som har en iboende verdi, for eksempel mynter i kraft av sin egen metallverdi eller en garanti om at pengens verdi vil bli vekslet inn i en realverdi, slik som gull eller sølv. Mynter som inneholder edelmetaller, men hvis pålydende overstiger metallverdien, er imidlertid fortsatt for fiat-penger å regne.[4]

I Zimbabwe er tilliten til de statlige fiat-pengene så lav at det har ført til hyperinflasjon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Maynard Keynes (1930). A Treatise on Money, bind 1, kapittel 1, The Classification of Money, s. 7. Macmillan & Co Ltd (engelsk).
  2. ^ Montgomery Rollins (1917). Money and Investments. George Routledge & Sons (engelsk).
  3. ^ George Selgin (2003): «Adaptive Learning and the Transition to Fiat Money» (Engelsk)The Economic Journal, bind 113, nr. 484..
  4. ^ N. Gregory Mankiw (2007). Principles of Economics. South Western Educational Publishing. ISBN 9780324589979.