Fiat-penger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mange tror USD er hard valuta. Men sannheten er at det er Fiat-penger
Privatutstedt pengeseddel fra Australia, rundt 1900

Fiat-penger er penger uten en indre verdi. Det er penger (mynter og sedler) som er utstedt av sentralbanken og erklært å være penger. Men sentralbanken har ikke dekning (i f.eks gullreserver) til å innløse dem i realverdier. Det er utelukkende tiltroen til at den neste kjøperen i rekken også vil akseptere pengene som betalingsmiddel som får dem til å bli penger. Ordet «fiat» kommer fra latin og betyr «la det skje».

Historisk sett har også privatbanker kunnet utstede papirpenger, men dette er en praksis som ikke lenger er i vanlig bruk, selv om det fortsatt eksisterer en lang rekke «private» valutasystemer som faller innunder fiat-kategorien, slik som bitcoin. Om banken, enten den er privat eller offentlig, ikke behøver å ha dekning (i f.eks gullreserver) til å innløse dem i realverdier, er det utelukkende tiltroen til at den neste kjøperen i rekken også vil akseptere pengene som betalingsmiddel som gir fiat-penger verdi. I tillegg er ofte fiat-penger i mange land eneste aksepterte betalingsmiddel for å betale skatt til staten. De fleste valutaer i verden er fiat-penger, deriblant amerikansk dollar, euro, norsk krone og zimbabwisk dollar.

Motsetningen til fiat-penger er penger som har en iboende verdi, for eksempel mynter i kraft av sin egen metallverdi eller en garanti om at pengens verdi vil bli vekslet inn i en realverdi, slik som gull eller sølv. Mynter som inneholder edelmetaller, men hvis pålydende overstiger metallverdien, er imidlertid fortsatt for fiat-penger å regne.[1]

I Zimbabwe er tilliten til de statlige fiat-pengene så lav at det har ført til hyperinflasjon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ N. Gregory Mankiw (29. september 2009). Principles of Economics. Independence: South Western Educational Publishing. s. 659. ISBN 9780324589979. «Fiat money, such as paper dollars, is money without intrinsic value: It would be worthless if it were not used as money.»  Sjekk datoverdier i |year= / |date= mismatch (hjelp)