Festung Furulund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Festung Furulund
Butikklokale fra 1930-årene, Bestumveien 62, som inneholdt Furulund bunker under andre verdenskrig.
LandNorge
Kart
Kart
Festung Furulund
59°55′11″N 10°39′00″Ø

Festung Furulund (Furulund bunker) var et militært kommandosenter som ble opprettet i 1943 på Furulund i Oslo, i en forretningsgård og på tilstøtende eiendommer i det tilstøtende villaområdet.

BunkerenFurulund i Oslo ble bygget inn i berggrunnen på Vækerøåsen ved sprengning på vegne av den tyske okkupasjonsmakten. Fra februar 1945 og frem til frigjøringen ble bunkeren brukt som hovedkvarter for sjef for Sipo og SD i Norge Heinrich Fehlis. Årsaken til flyttingen var etter sigende det allierte bomberaidet på Victoria Terrasse.[1] Fehlis bodde i det rekvirerte Torbygg (kalt "Stangelandgården" fordi Stangeland hadde kolonialforretning der), et treetasjes betonghus eid av skipsreder Carl Christian Christensen, Høvik. Bunkeren hadde hovedinngang innerst i bakgården, men hadde også en skjult dør innerst i hagen til villaen i Vækerøveien 22. Bunkeren strakte seg til nærstående villaer og besto blant annet av ammunisjonslager og kommunikasjonssentral. Flere villaer i nærområdet var rekvirert og tjente som boliger for Gestapopersonell. Bunkeren og forsvarsstillinger ble bygget ved tvang av blant annet fanger fra Grini fangeleir.[2]

Furulund bunker er et listeført kulturminne.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berit Nøkleby (2003). Gestapo: Tysk politi i Norge 1940-45 (norsk). Oslo: Aschehoug & Co (W. Nygaard). ISBN 82-03-22788-0. 
  2. ^ Martin Bergesen (09.06.2012). «Festung Furulund». Dagbladet. Besøkt 10.06.2012. 
  3. ^ (no) «Furulund bunker». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]