Festningen (Svalbard)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Festningen
Geografi
ØygruppeSvalbard
Administrasjon
Norge Norge
Beliggenhet
Bilde av Festningsprofilen med 90 grader hellende sandsteinsprofiler, som inngår i Festningen geotopvernområde. Til venstre litt over midten ses selve øya Festningen som stikker opp bak kanten av odden.

Festningen, tidligere også kjent som Sandstenskammen, er en liten holme 100-200 meter nord for Festningsodden ved innløpet til Grønfjorden i Nordenskiöld LandSpitsbergen.

Holmen er nesten sirkelrund med en diameter på et par hundre meter. Den er godt synlig og har en karakteristisk profil i overgangen mellom Isfjorden og Grønfjorden. Festningen ligger i den nordøstlige ytterkanten av Festningen geotopvernområde.

Festningen lykt ble oppført i 1933 av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser som en av tre fyrlykter som skulle gjøre navigasjonen til Longyearbyen og Barentsburg enklere. Lyktbygget ble oppført i trebetongfundament med en høyde på 3,7 meter.[1]

Området ved Festningen har verdifulle geologiske og kvartærgeologiske forekomster som utgjør selve øya samt en del av odden innenfor, hvor det er et 90 graders snudd sandsteinsprofil med en stratigrafisk profil som blant annet inneholder fossilerte avtrykk av dinosaurer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anders K. Orvin, Norges Svalbard- og Ishavs-undersøkelsers ekspedisjoner til Nordøst-Grønland i årene 1931-1933. Oslo, 1934. Side 31.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]