Femerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oksekalv med to øremerker

Femerke (dyremerke) er en betegnelse på et merke eller kjennetegnhusdyr for å se hvem eieren er, og/eller for å identifisere dyret senere, bl.a. i matproduksjon.

Femerker kan være et skåret snitt i øret (øremerker), så som på reinsdyr, et brennemerke som på kveg, eller mange andre former for varig merking. Idag finnes det spesielle plastbrikker o.l. som festes på dyr, særlig i ørene.

Femerker kjennes fra tusener av år tilbake og i de fleste kulturer. Merkenes form kan variere svært mye: fra det helt enkle til kunstferdige og innviklede former. Formen kan være som bokstaver og tall, eller de kan ligne på tømmermerker, bumerker, heraldiske flatefigurer og andre stiliseringer. Det er skrevet litt i heraldisk litteratur om femerker (bl.a. reinmerker), men vi mangler fortsatt i Skandinavia mer inngående, trykte undersøkelser av merkene og sammenligninger med andre merketyper.

Både idag og gjennom historien finnes det et omfattende regelverk for femerking. I Norge har man bl.a. regler fastsatt av Mattilsynet om husdyrmerking. Noen regler sier hvordan merkene skal se ut, andre regler gjelder registrering av merker, førsterett til merker, overdragelser, arv m.v. Det eksisterer flere registre for husdyr, basert på merking, bl.a. katteregisteret som er ordnet etter merking med farge i øret til katter.[1]

All rein i det samiske reinbeiteområdet skal være merket ved snitt i øret med eierens registrerte merke. De registrerte reinmerkene i Norge finnes i et merkeregister.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dyrebeskyttelsens katteregister». Arkivert fra originalen 21. februar 2009. Besøkt 9. mars 2009. 
  2. ^ Reindriftsforvaltningen om reinmerker