Feliks Dzerzjinskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Feliks Dzierżyński)
Hopp til: navigasjon, søk
Felix Dzerzjinskij, 1918.

Feliks Edmundovitsj Dzerzjinskij, eller Feliks Edmundowicz Dzierżyński (russisk: Феликс Эдмундович Дзержинский, født 30. augustjul./ 11. september 1877greg., død 20. juli 1926) var en polsk kommunist, mest kjent for å ha stiftet det sovjetiske hemmelige politi, Tsjekaen (senere kjent bl.a. som NKVD og KGB).

Byen Dniprodzerzjynsk i Ukraina er oppkalt etter Dzierżyński.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Dzerzjinskij ble kommunist allerede under sine gymnasiestudier. Han deltok i den russiske revolusjon i 1905[1] og tilbragte elleve år av sitt liv i tsarens fengsler, til han ble løslatt etter februarrevolusjonen i 1917.

Etter oktoberrevolusjonen ble Dzerzjinskij ansvarlig for grunnleggelsen av Tjekaen, det sovjetiske hemmelige politi, senere NKVD og KGB, som fikk ansvaret for å knuse eventuelle kontrarevolusjonære forsøk, og var dens sjef fram til 1919. På grunn av sin intense måte å oppfylle denne oppgaven på kom han til å bli kalt Jern-Feliks.

Dzerzjinskij var også fra 1917 medlem av krigskomitéen, 1919-21 folkekommissar for innenrikssaker, folkekommissar for kommunikasjonsvesenet 1921-24 og fra 1924 ordfører i det høyeste råd for folkehusholdningen.[1]

Dzerzjinskij døde av et hjerteslag i 1926. Fram til Sovjetunionens oppløsning i 1991 stod Dzerzjinskijs statue foran Lubjanka. I Hviterusslands hovedstad Minsk står en statue av ham på hovedgaten skrått i mot KGBs hovedkvarter. Han har også en by og et fjell i Hviterussland oppkalt etter seg, begge litt utenfor Minsk og nær hans fødselssted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svensk uppslagsbok, Malmö 1931.

=Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Feliks Edmundovitsj Dzerzjinskij – bilder, video eller lyd