Feliks Dzerzjinskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Feliks Dzierżyński)
Hopp til: navigasjon, søk
Felix Dzerzjinskij, 1918.

Feliks Edmundovitsj Dzerzjinskij, eller Feliks Edmundowicz Dzierżyński (russisk: Феликс Эдмундович Дзержинский, født 30. augustjul./ 11. september 1877greg. i Oziembłowo, død 20. juli 1926 i Moskva) var en polsk kommunist, mest kjent for å ha stiftet det sovjetiske hemmelige politi, Tsjekaen (senere kjent bl.a. som NKVD og KGB).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans aristokratiske slekt tilhørte den tidligere polske szlachta.[1] Som barn før han ble dratt i retning av marxismen, funderte han på å bli katolsk prest i jesuittordenen.[2]

Hans søster Wanda døde som 12-åring av et vådeskudd avfyrt av en av brødrene med et av familiegodsets jaktrifler. Det var uklart om det var Feliks eller hans bror Stanisław som var denne broren.[3]

Faren, Edmund-Rufin Dzierżyński, var blitt uteksaminert fra universitetet i Sankt Petersburg i 1863 og flyttet så til Wilno, der han arbeidet hjemmefra som lærer i oppdrag av en professor ved navn Januszewski fra Sankt Petersburg-universitetet, og han giftet seg etterhvert med Januszewskis datter Helena Ignatjevna. I 1868, etter en kort tid ved gymnaset i Kherson, arbeidet han som gymnaslærer i fysikk og matematikk ved gymnaser i Taganrog, mest ved Tsjekhovgymnaset.[4] I 1875 pensjonerte Edmund Dzierżyński seg av helsegrunner og flyttet med sin familie til sitt gods i Ivjanets og Rakaw i det russiske rike. I 1882 døde Feliks' far av tuberkulose.[4]

Den unge Feliks ble under oppveksten flytende i fire språk: Polsk, russisk, jiddisk og latin.

Løpebane i voksen alder[rediger | rediger kilde]

Dzerzjinskij ble kommunist allerede under sine gymnasstudier i Wilno, der han studerte fra 1887 til 1895. En av de eldre studentene der var hans senere erkefiende Józef Piłsudski.

Han deltok i den russiske revolusjon i 1905[5] og tilbragte elleve år av sitt liv i tsarens fengsler, til han ble løslatt etter februarrevolusjonen i 1917.

Etter oktoberrevolusjonen ble Dzerzjinskij ansvarlig for grunnleggelsen av Tsjekaen, det sovjetiske hemmelige politi, senere NKVD og KGB, som fikk ansvaret for å knuse eventuelle kontrarevolusjonære forsøk, og var dens sjef fram til 1919. På grunn av sin intense måte å oppfylle denne oppgaven på kom han til å bli kalt Jern-Feliks.

Dzerzjinskij var også fra 1917 medlem av krigskomitéen, 1919-21 folkekommissær for innenrikssaker, folkekommissær for kommunikasjonsvesenet 1921-24 og fra 1924 ordfører i det høyeste råd for folkehusholdningen.[5]

Dzerzjinskij døde av et hjerteslag i 1926. Fram til Sovjetunionens oppløsning i 1991 stod Dzerzjinskijs statue foran Lubjanka. I Hviterusslands hovedstad Minsk står en statue av ham på hovedgaten skrått i mot KGBs hovedkvarter. Han har også en by og et fjell i Hviterussland oppkalt etter seg, begge litt utenfor Minsk og nær hans fødselssted.

Oppkalling[rediger | rediger kilde]

Byen Dniprodzerzjynsk i Ukraina er oppkalt etter Dzierżyński.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Genealogy of Edmund Dzierżyński». Aordycz.com. Besøkt 22. januar 2014. 
  2. ^ Yelena Nikolayevna Yegorova. «Две стороны жизни Дзержинского - аверс (Two sides of Dzerzhinsky life - averse)». Arkivert fra originalen 2011-08-23. 
  3. ^ Veronika Anatolievna Cherkasova. «Феликс не всегда был железным... (Feliks not always was iron...)». Arkivert fra originalen 2011-08-23. Besøkt 18. september 2009. 
  4. ^ a b Plekhanov, Alexander Mikhaylovich (2007). (Russian). Olma Media Group. s. 19. ISBN 978-5-373-01334-5 http://books.google.com/books?id=QuzrKbud4HoC&pg=PA19 |url= mangler tittel (hjelp). 
  5. ^ a b Svensk uppslagsbok, Malmö 1931.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]